időjárás 12°C Mihály 2022. szeptember 29.
logo

Éjféltől nem léphetnek be orosz állampolgárok Észtországba

Dócza Edith Krisztina
2022.08.17. 15:51
Éjféltől nem léphetnek be orosz állampolgárok Észtországba

Több mint ötvenezer, az észt hatóságok által kiadott vízummal rendelkező orosz állampolgár előtt zárja le határait Észtország: ennek értelmében csütörtöktől a balti országon keresztül oroszok nem léphetnek be az Európai Unió területére. Kivételt képeznek ugyanakkor az Észtországban dolgozó diplomaták és családtagjaik, valamint azok, akik a blokk egy másik tagországa által kiadott vízummal rendelkeznek vagy humanitárius okokból hagynák el Oroszországot.

Holnap minden korábban kiadott vízumot szankcionálunk

– szögezte le Urmas Reinsalu észt külügyminiszter szerdán Helsinkiben, miután finn hivatali kollégájával tárgyalt.

A miniszter korábban arról beszélt, jelentősen megnőtt az Észtországba érkező vagy azon áthaladó orosz állampolgárok száma. Statisztikai adatok szerint naponta mintegy 2500-an lépik át az orosz–észt határt. A tallinni kormány az uniós tagállamok közül elsőként döntött úgy, hogy lezárja határait az oroszok előtt.

Miután az európai légtérbe nem repülhetnek be orosz gépek, a lakosság csak a szomszédos balti országokon és Finnországon keresztül tud belépni a schengeni országok területére. Ehhez vízumra is szükségük van, amely kilencvennapos tartózkodást engedélyez számukra, és a schengeni övezeten belül szabadon utazhatnak.

Bízunk abban, hogy az országok előállnak valamilyen megoldással. Talán meg tudnak egyezni valamiben. Messze áll tőlem a politika, de mivel a rokonaim itt vannak eltemetve, szeretnék továbbra is az országba jönni

– magyarázta Anna a Reuters hírügynökségnek. Hozzátette: bízik abban, hogy a kormányok kompromisszumra jutnak az ügyben.

A több mint 1,3 milliós Észtországban körülbelül 325 ezer orosz él, a közösség a lakosság mintegy negyedét teszik ki. A statisztikai adatokból továbbá az is kiderül, hogy az ország lakosságának kilenc százaléka külföldi állampolgár, többségük orosz.

Finnország szintén a szigorú vízumpolitika mellett döntött: noha Helsinki még nem helyezte kilátásba határai lezárását, szeptember 1-től ezerről ötszázra csökkentené az orosz állampolgároknak naponta kiadott vízumok számát, amelyek közül százat a turistáknak tartana fenn. Pekka Haavisto finn külügyminiszter szerdán arról beszélt,

az orosz állampolgárok turistavízumának korlátozása fontos morális jelentéssel bír, amellyel jelzik, hogy Finnország nem fogadja el Oroszország ukrajnai agresszióját.

Helsinki szerint az intézkedésre azért is van szükség, mert miután Moszkva feloldotta a koronavírus-járvány miatt bevezetett utazási korlátozásokat, nagy számban indultak meg az orosz turisták az európai nagyvárosok és tengerpartok felé.

Borítókép: Észtországba tartó oroszok az oroszországi Ivangorodnál lévő határátkelőhelynél (Fotó: AFP/NurPhoto/Sergei Stepanov)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.