Dollármilliárdok veszhetnek el Ukrajnában szakértők szerint

A segélyek szoros nyomon követését javasolták elemzők, miután Afganisztánban is temérdek pénz és katonai eszköz került a tálibok kezére.

2022. 08. 16. 19:49
null
Kramatorszk, 2022. augusztus 13. Sérült házak mellett megy el egy lány Kramatorszkban 2022. augusztus 13-án, miután az éjjel orosz rakétatámadás érte a Donyecki területen fekvõ várost. A támadásban három ember életét vesztette, tizenhárom pedig megsebesült. MTI/AP/David Goldman Fotó: David Goldman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dollármilliárdok folytak be Afganisztánba a húsz évig tartó nemzetközi misszió alatt, amelyek egy része pazarlás, korrupció és visszaélések miatt elveszett. Szakértők amiatt aggódnak, hogy az Ukrajnába juttatott pénzügyi segélyek is hasonló sorsra juthatnak. John Sopko, az Afganisztán újjáépítését felügyelő hatóság (SIGAR) vezetője szerint az ukrajnai háború más, mint Afganisztán, Irak, Vietnam vagy az Egyesült Államok más külföldi beavatkozásai, azonban számos hasonlóság és párhuzam van közöttük. Ilyen a pénzügyi és a katonai segélyek kérdése is.

Nem azt mondom, hogy ez helytelen dolog lenne, sem azt, hogy az ukránok gonoszok, és el fogják lopni a segélyeket. Arra próbálok rámutatni, hogy amikor ilyen gyorsan ennyi pénzt dobunk egy országba, akkor azt a kezdetektől fogva felügyelni kell

– vonta le a tanulságokat Sopko az afganisztáni és az ukrajnai háború kapcsán.

A SIGAR vezetője kifejezetten a posztszovjet országra specializálódott felügyeleti ügynökség létrehozását javasolta. Hasonló javaslatot tett Gabriela Iveliz Rosa-Hernandez, az amerikai Külpolitikai Kutatóintézet (FPRI) munkatársa is, hangsúlyozva, hogy a háborúban álló Ukrajna számára most különösen fontosak a nyugati támogatások, amelyek gyakorlatilag folyamatosan áramlanak be az országba.

A szakértő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, a könnyűfegyverek útját nehéz nyomon követni – legalábbis ezt tapasztalta az amerikai hadsereg Afganisztánban, ahol számos katonai eszköz a tálibok kezére jutott és Szíriában is, ahol pedig az Iszlám Állam terrorszervezet csapott le rájuk.

A civil társadalomnak is szerepet kell játszania abban, hogy javítsák Ukrajna képességét a küldött segélyek befogadására. Az ukrán szakértőket is be kell vonni a kormány tanácsadói munkájába munkaértekezletek, kerekasztal-beszélgetések révén

– javasolta az FPRI munkatársa.

Házromok egy Odessza külvárosában lévő lakónegyedben egy orosz rakétatámadás után 2022. július 26-án. Fotó: MTI/AP/Michael Stekel

Ukrajna február óta 14 milliárd dollárt kapott nyugati partnereitől, amely a bejelentett támogatás körülbelül felét teszi ki. Szerhij Marcsenko ukrán pénzügyminiszter közölte, a további támogatások a megbeszélések sikereitől függenek, ennek fényében akár 16 milliárdot is kaphat Kijev.

Szeptembertől Ukrajna újabb nyolcmilliárd eurót vár az EU-tól

– számolt be hétfőn a Korrespondent ukrán hírportál.

A szerző egyúttal emlékeztetett: az Európai Bizottság nyolcmilliárd euró összegű támogatási projektet dolgozott ki a háború sújtotta ország számára, amelyből ötmilliárdot hitelként, hárommilliárdot pedig vissza nem térítendő támogatásként nyújt. Az Egyesült Államok kongresszusa májusban negyvenmilliárd dolláros segélyről állapodott meg, amelynek újabb egymilliárd dolláros részletét múlt héten hagyta jóvá Joe Biden amerikai elnök.

A SIGAR adatai szerint az Egyesült Államok legalább 134 milliárd dollárt fordított a kabuli kormány támogatására, 2020-ban közzétett jelentésükben azonban megállapították, a felülvizsgált 63 milliárdnyi összegből körülbelül 19 milliárd dollár veszett el gyakorlatilag nyomtalanul. Egy részüknek ráadásul a tálib hatalomátvételt megelőző évben veszett nyoma.

Borítókép: Sérült házak mellett megy el egy lány Kramatorszkban 2022. augusztus 13-án, miután az éjjel orosz rakétatámadás érte a Donyecki területen fekvő várost (Fotó: MTI/AP/David Goldman)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.