Gázsokk után „áramütés” fenyegeti a németeket

Túlságosan optimisták az idei gazdasági növekedésre adott előrejelzések. A szankciós politika nyomán a gázválság átterjed a villamosenergia-árakra is, ennek ellenére a németek több mint kétharmada támogatja még az orosz energiafüggőség megszüntetését. Eközben a három koalíciós párt négy különböző álláspontot vall a háborúval kapcsolatban – írja a Világgazdaság.

Forrás: Világgazdaság2022. 08. 29. 19:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, a német gazdaságkutató intézetek még mindig túlbecsülik az idei és a jövő évi növekedési ütemet, valamiféle nem létező tartalékokban reménykedve. A berlini DIW (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung – Német Gazdaságkutató Intézet) 2022-re 3, 2023-ra 2,9 százalékos GDP-bővülést prognosztizál, ami az idei kiábrándító első félévi teljesítményt tekintve nem látszik megalapozottnak, ráadásul saját korábbi prognózisával is ellentétben áll.

Egy nap alatt csaknem 20 százalékos áramdrágulás

Noha Európa figyelmét a földgázárrobbanás és a németek kapkodó energiapolitikájának lehetséges következményei kötik le, már körvonalazódik az energiaválság eszkalációja. Lipcsében a villanyáramtőzsdén (EEX) elképesztő mértékű áremelkedést jegyeztek fel. 

Múlt csütörtökön a jegyzés még 600 euró alatt maradt, péntekre azonban már megközelítette a 700 eurót egy megawattóra ára.

A Der Spiegel című lap szerint egy év alatt mintegy tizenegyszeresére nőttek a lipcsei áramtőzsdén az árak. A következtetés: a fogyasztók küszöbönálló drámai számlanövekedése. A hamburgi napilap kérdése: be kell-e avatkoznia az államnak a fogyasztók védelmében?

 

Koalíciós vita – menetrendszerűen

A német kormánykoalíciós trojka három különböző álláspontot vall az Ukrajnában zajló háborút és a harcok kimenetelét illetően. Sőt, a koalíció vezető ereje, a szocdemek (SPD) is kettéhasadni látszanak. Az SPD–baloldal szembehelyezkedik a háború folytatásával, a nyugati fegyverszállításokkal. Ugyanakkor a The Wall Street Journal által idézett közvélemény-kutatás szerint 

a németek több mint kétharmada támogatja az oroszországi energiáról való lemondást akkor is, ha az súlyos gazdasági és életszínvonal-problémákat okoz. 

Ám a gyors ütemben hatalmasra duzzadó energiaszámlák (gáz, villany) láttán a következő kritikus hónapokban kérdéses, hogy a 83 milliós Németország kitart-e az új koalíció által elkezdett, az orosz energiafüggéssel radikálisan szakító politika támogatása mellett, amelyet Scholz kancellár korszakváltásnak (Zeitenwende) nevezett. A koalíciós feszültségek a hét végén tovább éleződtek, amikor a kabinet bejelentette, hogy felülvizsgálja az energiacégeknek adott támogatási rendszert, mert előfordult, hogy nyereséges cégek is adtak be támogatási igényt – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Mi legyen Kínával?

Ám nem kevésbé fontos kérdés a németeknek (és az EU-nak): mi legyen Kínával, amely a fokozódó nyomás és a szankciós politika ellenére sem akar szembefordulni Vlagyimir Putyin Ukrajna-politikájával? Tavaly, még az új, erősödő szankcióhullámot megelőzően a németek valamivel több, mint 26 milliárd eurónyi árut és szolgáltatást adtak el Oroszországnak. Kínába viszont ennek a négyszeresét exportálták, és a kínai import még ennél is jóval többre, 142 milliárd euróra szökött fel. Berlinben az ukrán háború miatti, mind élesebb kelet–nyugati konfliktus kapcsán egyre többen kérdezik: kibírja-e a bivalyerősnek kikiáltott gazdaságuk az oroszországi energiahordozó-stop mellett a Kínával szembeni esetleges gazdasági-kereskedelmi bojkottot is?

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.