Még több fegyvert várnak Németországtól az ukránok

Az ukrán védelmi miniszter szerint Berlin még rengeteg, Kijev számára létfontosságú hadi eszközzel rendelkezik.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 24. 18:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még több fegyverre van szüksége Ukrajnának Németországtól az orosz támadással szembeni védekezéshez − jelentette ki az ukrán védelmi miniszter az ARD német országos köztelevíziónak egy szerdán bemutatott interjúban.

Olekszij Reznyikov a hazája elleni orosz támadás megindítása óta eltelt fél év fejleményeit feldolgozó sorozat részeként készített interjúban kiemelte, hogy Ukrajna köszönettel tartozik Németországnak az eddigi támogatásért, például a Gepard önjáró légvédelmi ágyúkért, a hamarosan megérkező IRIS-T légvédelmi rendszerért és a Cobra radarrendszerért.

Ugyanakkor − tette hozzá − Németországnak Leopard harckocsijai is vannak, méghozzá rengeteg, és a közös partnerek is rendelkeznek ilyen járművekkel.

Ukrajna ezért azt kéri a berlini vezetéstől, hogy adjon engedélyt a partnereknek arra, hogy átadhassanak az ukrán hadseregnek Leopárdokat. − Adják meg nekünk az eszközöket, és mi elvégezzük a munkát − mondta az ukrán védelmi miniszter.

Hozzátette, hogy több igazi fegyver kellene Németországtól, mint például MARS-II rakéta-sorozatvetők. Az ukrán hadsereg három ilyen rakétavető rendszert használ, ezek nagyon jók és remekül szolgálnak, de még jobb lenne, ha tizenkettő lenne belőle − mondta Olekszij Reznyikov. 

Arról is szólt, hogy egyelőre nincs lehetőség tárgyalásra az orosz vezetéssel. 

A tárgyalások megindításának minimális feltétele a háború kirobbanása előtti helyzet helyreállítása, az ukránok kívánsága és álma pedig valamennyi elfoglalt terület visszaszerzése és a függetlenség elnyerésének napján, 1991. augusztus 24-én érvényben volt határok visszaállítása.

Olaf Scholz német kancellár az ukrán függetlenség napja alkalmából közölt szerdai videóüzenetében kiemelte, hogy Németország kitart Ukrajna mellett. Önjáró lövegektől légvédelmi rendszerekig továbbra is hónapról hónapra szállítunk fegyvereket − mondta a német kormányfő, hozzátéve, hogy országa a háború utáni újjáépítésben is támogatja Ukrajnát. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy október végén nemzetközi újjáépítési konferenciát tartanak Berlinben az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen részvételével.

Borítókép: Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter (Fotó: EPA-EFE/Christine Olsson)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.