időjárás 5°C Árpád 2023. december 11.
logo
Újra elrendelhetik a kötelező maszkviselést Szerbiában a zárt terekben

Súlyosbodik a Covid-helyzet Szerbiában

2022.08.12. 11:55 2022.08.12. 12:19
Súlyosbodik a Covid-helyzet Szerbiában

Ősztől visszahozhatják a kötelező maszkviselést a zárt terekben Szerbiában a kormány koronavírus elleni válságstábja szerint. Braniszlav Todorovics epidemiológus szerint hét napon belül döntenek arról, miként kezdődhet meg az oktatás. A balkáni országban az elmúlt hetekben meredeken ível felfelé az új betegek száma.

Naponta több mint hétezer új fertőzöttet regisztrálnak, és két számjegyű az elhunytak napi száma is a balkáni országban. A szerdai adatok alapján 16 394 koronavírustesztet végeztek el az illetékesek, ebből 7061 lett pozitív, 14-en vesztették életüket a kór és annak szövődményeinek következtében. Kórházban országszerte 684 beteget kezelnek, közülük harmincan szorulnak gépi lélegeztetésre. Óriási a különbség egyébként a tavaly nyári adatokhoz képest, habár akkor még kötelező volt a maszkhasználat az országban, s az oltási kedv is nagyobb volt. Egy évvel ezelőtt 921 új esetet regisztráltak augusztus 11-én a 11 299 tesztből, s egy nap alatt öten haltak bele a fertőzés szövődményeibe.

A szerbiai egészségügyi államtitkár szerint aggodalomra ad okot a naponta regisztrált halálos áldozatok száma. Mirszad Derlek ugyanakkor óva int mindenkit attól, hogy pánikot keltsen. A szakember hozzátette, leginkább a hatvan évnél idősebbek vannak veszélynek kitéve. Nekik mindenképp ajánlatos lenne a vakcina negyedik dózisának felvétele. „Napi szinten követjük az eseményeket. Az egészségügyi rendszer felkészült a kihívásokra. Óvatosnak kell lenni, s arra kérjük a legidősebbeket, hogy vegyék fel a védőoltást” – jelentette ki az államtitkár. A politikus úgy fogalmazott, a helyzet nem annyira drámai, mint a járvány előző hullámaiban, ugyanis akkor sokkal több beteg szorult kórházi kezelésre.

Amennyiben tovább nő a koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában, és a kórházakban is egyre többen lesznek, akkor elképzelhető, hogy ismét kötelező lesz a védőmaszk viselése az iskolákban. Így értékelte a jelenlegi helyzetet Braniszlav Todorovics epidemiológus. A szerb járványügyi válságstáb tagja a B92 belgrádi székhelyű hírportálnak nyilatkozva elmondta: a szakemberek tíz napon belül döntenek arról, hogy milyen modell alapján kezdődjön meg az oktatás szeptember elsején. „Ami az iskolákat illeti, ott az Oktatási Minisztériumnak kell a helyzetet felmérnie. A tanintézmények esetében minden változtatás nagy jelentőséggel bír, mert kihat a tanítás minőségére, és befolyásolja az egész rendszer megszervezését. A következő hét-tíz napban meglátjuk, hogy miként alakulnak a számok, a lehető legjobb megoldást fogjuk javasolni. Szeptemberben ismét megnőhetnek a számok, mert visszatérnek az emberek a munkahelyeikre, kezdődik az iskola. Emiatt normális, hogy nőni fog a fertőzésszám” – ismertette a válságstáb tagja.

Todorovics rámutatott, hogy senki nem tartja be azt az ajánlást, amely szerint a zárt terekben maszkot kellene viselni, a fiatalok pedig úgy viselkednek, mintha nem lenne járvány. A kávézókban, az éttermekben és a klubokban szórakoznak, s nem veszik figyelembe az ajánlásokat.

Szerbiában egyébként napok óta hétezer új Covid-beteget regisztrálnak. Az orvos szerint azonban ez a szám nem felel meg a valóságnak. Todorovics hangsúlyozta: sokkal többen lehetnek fertőzöttek, részben azért, mert tünet nélküli vírushordozók vagy pedig az enyhébb tünetekkel nem mennek orvoshoz az emberek, így terjesztik a kórt. A balkáni országban jelenleg csak az egészségügyi intézményekben kötelező a védőmaszk használata, máshol a zárt terekben csak ajánlás van erre vonatkozóan. Braniszlav Todorovics ugyanakkor kiemelte, ha tovább emelkedik a betegek száma, akkor ismét szigoríthatnak a szabályokon, s visszatérhet a kötelező maszkhasználat a belső terekben mindenhol.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.