Újabb országok javasolják, hogy ne adjanak turistavízumot oroszoknak

Litvánia és Dánia is szigorítana a szabályokon, akár a már kiadott dokumentumok érvényességét is megszüntetnék.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 17. 20:30
Finns call for halt to "unbearable" Russian tourism
FINLAND-RUSSIA-UKRAINE-DIPLOMACY-TOURISM-DEFENCE-CONFLICT Fotó: ALESSANDRO RAMPAZZO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A litván és a dán külügyminiszter szerdán szintén azt javasolta, hogy az Európai Unió (EU) tagországai szüntessék be a turistavízum kiadását orosz állampolgárok részére Ukrajna orosz megszállása miatt. Finnország és Észtország a múlt héten tett erre javaslatot, de Olaf Scholz német kancellár és az Európai Bizottság egyelőre nem támogatja a tervet. – Ideális esetben ezt a döntést az uniós vezetők szintjén kellene meghozni: megszüntethetnék a már kiadott turistavízumok érvényességét, és minden tagállam beszüntetné az ilyen vízumok kiadását orosz állampolgároknak – magyarázta Gabrielius Landsbergis, a litván diplomácia vezetője.

 

Riga már nagyrészt felfüggesztette a turistavízumok és a tartózkodási engedélyek kibocsátását orosz állampolgárok részére, miután Észtország és Lettország korábban megtette ezt a lépést, Finnország pedig szigorítja az orosz állampolgárokkal szembeni vízumszabályait.

 

Landsbergis megkérdőjelezte az egyéni, tagállami szintű intézkedések hatékonyságát, mivel orosz állampolgárok továbbra is beléphetnek az EU területére más EU-tagországok által kibocsátott vízumokkal. Ma egy orosz állampolgár bármely orosz nagyvárosban, ahol van német konzulátus, kaphat vízumot, és Finnországon, Észtországon, Lettországon, Litvánián vagy Lengyelországon keresztül oda utazhat nyaralni, ahova csak akar – fejtette ki a litván külügyminiszter a Baltic News Service hírügynökség tájékoztatása szerint. Hozzátette: pontosan ezért lenne szükség egységes EU-s megoldásra.

Dánia, ahová Finnországhoz képest jóval kevesebb orosz turista látogat, egyetért a közös uniós válasz szükségességével, de ha kell, egyedül is lépni fog. Ha nem lesz közös EU-s nyilatkozat a kérdésben, Dánia a maga részéről megvizsgálja annak lehetőségét, hogy korlátozásokat vezessen be, és így csökkentse az orosz állampolgároknak kibocsátandó turistavízumok számát – hangsúlyozta Jeppe Kofod dán külügyminiszter a Ritzau dán hírügynökségnek.

Mélységesen szégyenletesnek tartom, hogy orosz turisták napozhatnak és fényűző életet élhetnek Dél-Európában, miközben éppen ukrán városokat bombáznak szét a felismerhetetlenségig. Közös EU-s megoldást fogok szorgalmazni, amikor augusztus végén találkozunk

– tette hozzá a dán diplomácia vezetője.

Az EU féléves elnökségét jelenleg betöltő Csehország azt tervezi, hogy a kérdést napirendre tűzi a következő, augusztusi EU-külügyminiszteri találkozón. Svédország még nem döntött az álláspontjáról, Norvégia viszont, amely nem tagja az EU-nak, támogatna minden közös lépést.

Borítókép: Orosz turisták útlevél-ellenőrzésre várakoznak egy finnországi határátkelőhelyen (Fotó: AFP/Alessandro Rampazzo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.