időjárás 16°C Tekla 2023. szeptember 23.
logo

Washington átlépheti azt a pontot, ahonnan nincs visszaút

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.02. 17:19 2022.08.02. 17:30
Washington átlépheti azt a pontot, ahonnan nincs visszaút

Az orosz−amerikai diplomáciai kapcsolatok megszakításához vezethet, ha az Egyesült Államok terrorizmust támogató országnak minősíti Oroszországot − jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján, Moszkvában.

A szóvivő naivnak nevezte az amerikai politikusokat, ha azt hiszik, saját jogszabályaiknak a nemzetközi joggal ellentétes alkalmazásával rákényszeríthetik Oroszországot arra, hogy az Egyesült Államok által kitalált szabályokon alapuló világrend szerint éljen. Minden hatás ellenhatást vált ki. Egy ilyen lépés logikus következménye lehet a diplomáciai kapcsolatok megszakítása is. 

Ezen túl Washington azt is kockáztatja, hogy átlépi a pontot, ahonnan nincs visszaút

− mondta Zaharova. „Ezzel Washingtonnak tisztában kell lennie. Mi készen állunk a helyzet bármilyen alakulására, és ha Washington úgy dönt, hogy leállítja a Moszkvával való együttműködést, mi túléljük” − tette hozzá.

A szóvivő azt mondta, hogy az amerikai törvényhozók úgy érzik, már minden szankciós eszközt kimerítettek, ezért kezdeményezték Oroszország átminősítését terrorizmust támogató országgá.

Washingtonnak nincs elég hatalma ahhoz, hogy fellépjen a saját maga által terroristának minősített rezsimek ellen

− közölte.

Az amerikai szenátus július 27-én határozatban szólította fel a külügyminisztériumot, hogy Oroszország kerüljön fel a terrorizmust támogató országok listájára. Korábban Kijev kezdeményezte ugyanezt. Az amerikai politikusok felszólításukat Oroszország ukrajnai, csecsenföldi, grúziai és szíriai beavatkozásaival indokolták. Július 28-án amerikai képviselők jelezték, hogy hasonló kétpárti kezdeményezésre készülnek az alsóházban. A terrorizmust támogató országok listáján olyan államok szerepelnek, amelyek Washington szerint több alkalommal támogattak nemzetközi terrorcselekményeket.

Zaharova kijelentette: az Egyesült Államoknak el kell döntenie, készen áll-e arra, hogy a hadászati stabilitásról az egyenjogúság alapján tárgyaljon Oroszországgal.

Vita Auschwitz miatt

A szóvivő az orosz külügyi tárca nemtetszését nyilvánította ki amiatt, hogy az auschwitz-birkenaui náci német haláltábor helyén létesített emlékmúzeum lengyel vezetése, Moszkva értesítése nélkül, bezárta a Nagy Honvédő Háború Központi Múzeuma által létesített kiállítást, amelynek szerződése áprilisban lejárt.

Az intézmény igazgatósága kitért a szerződés újratárgyalása elől a moszkvai múzeummal

− mondta Zaharova, aki ezt Varsónak a szovjet nép felszabadító küldetése és az általa meghozott kolosszális áldozatok emlékezetének kiirtására irányuló cinikus kísérleteként minősítette.

Pelosi provokál

A Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tervezett tajvani látogatása miatt kialakul kínai–amerikai feszültségről Telegram-bejegyzésben fejtette ki álláspontját a szóvivő. 

Marija Zaharova provokátorállamnak nevezte az Amerikai Egyesült Államokat, és közölte: az amerikaiak megsértik Kína másfél milliárd lakosát.

Ugyanebben az ügyben Moszkva megértéséről és abszolút szolidaritásáról biztosította Pekinget Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Borítókép: Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

Háború Ukrajnában

„Az orosz fekete-tengeri flotta fel lesz szeletelve, mint a szalámi”

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.