A lengyel kormánypárt elhalasztaná a jövő ősszel esedékes helyhatósági választást

Jelen állás szerint egy időben lenne a parlamenti választásokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 13. 11:18
Polish Politics And More (archives 2016-2022)
Ryszard Terlecki in Warsaw, Poland on December 14, 2017 (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél évvel, 2024 áprilisára elhalasztaná Lengyelországban a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) a helyhatósági választást, amelynek időpontja a jelenlegi tervek szerint egybeesik a parlamenti választáséval – jelentette be Ryszard Terlecki, a szejm alelnöke és a PiS frakcióvezetője egy keddi rádióinterjúban.

A PiS vezetése eredetileg egyéves halasztáson gondolkodott, ami „nyugodt választási ritmust biztosítana”, most azonban, „úgy tűnik, már véglegesen győzött” az a koncepció, hogy a helyhatósági választást 2024 áprilisára halasszák el – közölte Terlecki a lengyel közszolgálati rádió hírcsatornájának (Polskie Radio 24) nyilatkozva. Azzal érvelt, hogy rendkívül nehéz lenne egy időben lebonyolítani a helyhatósági és parlamenti választásokat, amelyek 2023 őszén esedékesek.

A két szavazás időpontja amiatt esik egybe, hogy Lengyelországban a 2018-ban elfogadott törvény értelmében négyévesről ötévesre hosszabbították meg az önkormányzatok mandátumát. A legutóbbi helyhatósági választást 2018 októberében tartották meg. A parlament hivatali időszaka pedig négyéves, a választás szintén jövő ősszel esedékes, Terlecki keddi nyilatkozata szerint októberben.

Annak kapcsán, hogy 2024 tavaszán viszont európai parlamenti választást is tartanak, Terlecki beismerte: időben valóban ez is „kissé közel” kerülhet a lengyel helyhatósági választáshoz, mindazonáltal ez a megoldás szerinte jobb, mint a lengyel parlamenti és a helyhatósági szavazás egyidejű megszervezése.

Sylwester Marciniak, a lengyel országos választási bizottság (PKW) elnöke egy hétfői interjúban szintén szükségesnek nevezte, hogy később tartsák meg a helyhatósági választást. Azzal érvelt: a két választás megszervezése zsúfoltságot okozna, könnyen előfordulhatna „emberi hiba”, 

a forró lengyel belpolitikai légkörben pedig „a legkisebb szabálytalanságot is biztosan felhasználja valaki”.

Krzysztof Sobolewski, a PiS főtitkára hétfőn bejelentette: a helyhatósági választás elhalasztásáról szóló tervezetet feltehetőleg még ezen a héten benyújtják a parlamentben.

A fő lengyel ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció (KO) nevében nyilatkozó Marcin Kierwinski képviselő hétfőn kilátásba helyezte: nem fogják támogatni a választási időpont módosítását. Szerinte a PiS a halasztással növelni szeretné választási esélyeit.

 

Borítókép: Ryszard Terlecki 2017. december 14-én (Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/NurPhoto via AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.