Átalakította a kormányt Liz Truss miniszterelnök

Truss, akit kedden nevezett ki hivatalosan a miniszterelnöki tisztségre II. Erzsébet királynő, este csaknem az összes kritikus fontosságú tárca élén változtatásokat jelentett be.

Forrás: MTI2022. 09. 06. 22:04
II. ERZSÉBET; JOHNSON, Boris; THATCHER, Margaret; MAY, Theresa; TRUSS, Liz
London, 2022. szeptember 6. Liz Truss új brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be érkezik 2022. szeptember 6-án. II. Erzsébet brit királynő ezen a napon, Boris Johnson miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta Trusst, a Konzervatív Párt új vezetőjét a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, egyben a harmadik női kormányfő Margaret Thatcher és Theresa May után. MTI/EPA/Stuart Brock Fotó: Stuart Brock Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Saját eddigi helyére, vagyis a külügyminiszteri posztra James Cleverly korábbi oktatási minisztert nevezte ki.

Suella Braverman, aki a kedden leköszönt előző miniszterelnök, Boris Johnson kormányában a jogi főtanácsadó tisztségét töltötte be, keddtől a belügyminisztériumot irányítja.

A belügyi tárca élén bekövetkezett váltás közvetlen előzményeként, hétfő este bejelentette lemondását Priti Patel eddigi belügyminiszter, akiről korábban is lehetett tudni, hogy Johnson támogatója. Ő volt szinte az egyetlen a brit kormány legmagasabb rangú tagjai közül, aki nem indult a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért és a kormányfői posztért, amikor Johnson a sorozatos belpolitikai botrányok nyomán, a konzervatív frakció nyomására július 7-én bejelentette lemondását.

Liz Truss többhavi választási folyamat győzteseként került a Konzervatív Párt élére, és így a miniszterelnöki tisztséget is átvette Johnsontól.

A belügyi tárca élére kedden kinevezett Suella Braverman is indult a vezetőválasztási versengésben, de a szavazási folyamat korai szakaszában kiesett.

A pénzügyminiszteri tisztségre Liz Truss kormányfő Kwasi Kwartenget nevezte ki. Kwarteng a Johnson-kormányban az üzleti ügyek minisztériumát vezette.

A pénzügyi tárca élén legutóbb Rishi Sunak állt, aki szintén indult a Konzervatív Párt vezetőjének tisztségéért, és a választási folyamat utolsó szakaszában - amelyben a párttagság szavazatai döntöttek az új vezető személyéről - közvetlenül Liz Truss-szal versengett.

Truss a voksok 57,4 százalékának megszerzésével győzött, Sunakra a választáson résztvevő párttagok 42,6 százaléka szavazott. Rishi Sunak kedd estig nem kapott új kormányzati tisztséget.

Therese Coffey korábbi munka- és nyugdíjügyi miniszter keddtől az egészségügyi miniszteri és a miniszterelnök-helyettesi tisztséget tölti be.

A kritikus fontosságú tárcák eddigi vezetői közül egyedül Benn Wallace védelmi miniszter maradt a helyén.

Johnson volt miniszterelnök-helyettese, Dominic Raab - aki az igazságügy-miniszteri tisztséget is betöltötte és a vezetőválasztáson Rishi Sunakot támogatta - kedd este bejelentette, hogy nem vállal kormányzati tisztséget és visszatér a londoni alsóház hátsó padsoraiba.

Ugyanígy tesz Grant Shapps eddigi közlekedési miniszter és Steve Barclay, a Johnson-kormány volt egészségügyi minisztere.

Borítókép: Liz Truss új brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Street 10-be érkezik 2022. szeptember 6-án. II. Erzsébet brit királynő ezen a napon, Boris Johnson miniszterelnök távozása után hivatalosan megbízta Trusst, a Konzervatív Párt új vezetőjét a kormányalakítással. A 47 éves Truss az Egyesült Királyság 56. miniszterelnöke, egyben a harmadik női kormányfő Margaret Thatcher és Theresa May után. (Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.