időjárás -3°C Angelika 2023. január 27.
logo

Brit hírszerzés: Egyre több támadás éri az ukrán civil infrastruktúrát

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.18. 13:13 2022.09.18. 13:19
Brit hírszerzés: Egyre több támadás éri az ukrán civil infrastruktúrát

Az orosz hadsereg az Ukrajna elleni offenzíva februári 24-i kezdete óta is több ezer nagy hatótávolságú rakétát vetett be, de az utóbbi egy hétben egyre többször veszi célba a civil infrastrukturális létesítményeket − áll a brit katonai hírszerzés vasárnap ismertetett friss helyzetértékelésében.

A londoni védelmi minisztérium által közzétett elemzés szerint a célpontok között olyanok is vannak, amelyek támadásától valószínűleg Moszkva sem vár azonnali katonai eredményt. 

Ilyen jellegű támadások érték egyebek mellett az áramelosztó vezetékhálózatot, valamint a dnyipropetrovszki régióban lévő Krivij Rih város víztározójának gátját.

Erről a támadásról a héten a helyi hatóságok is beszámoltak, közölve: az orosz erők manőverező robotrepülőgépekkel mértek csapásokat a város víztározójának gátján épült hidraulikus szerkezetre, és ennek következtében több környező településen megszakadt a vízellátás.

A brit katonai hírszerzés vasárnap ismertetett helyzetértékelése szerint 

Oroszország az ukrajnai frontokon elszenvedett kudarcok nyomán valószínűleg szélesítette a csapásmérésre kijelölt helyszíneket, így próbálva megingatni az ukrán nép és a kormány morálját.

A londoni védelmi minisztérium a katonai hírszerzés adatait idézve a minap ugyanakkor arról is beszámolt, hogy az orosz nyugati katonai körzet parancsnoksága alá tartozó alakulatok ütőereje az Ukrajnában elszenvedett veszteségek miatt súlyos mértékben leépült, így a NATO-val szembeni hadviselésre létrehozott hagyományos orosz haderők általánosságban is jelentősen meggyengültek, és valószínűleg évekbe telik, mire Oroszország ismét ki tudja építeni ezt a katonai kapacitást.

Borítókép: Orosz rakétatámadás vájta kráter mellett álló ház ablakából néz ki Oleh Szemenjuk a kelet-ukrajnai Harkivban 2022. szeptember 16-án (Fotó: MTI/AP/Leo Correa)

Háború Ukrajnában

Spanyolország és Kanada is küld Leopard harckocsikat Ukrajnának

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.