Általános mozgósítás lehet a válasz az ukrán ellentámadás sikereire

Az elmúlt napok sikeres ukrán ellentámadására még nem érkezett érdemi orosz reakció, azonban számos lehetőség áll az inváziós erők előtt. Orosz szakértők, politikusok az általános mozgósítás bevezetését követelik, de elképzelhető a nemrégiben felállított harmadik hadtest bevetése, vagy az Ukrajna északkeleti régiójából kiszoruló csapatok délre történő átcsoportosítása is.

2022. 09. 14. 6:30
SZINYEHUBOV, Oleh
Harkiv, 2022. szeptember 13. Ukrán katonák harcjármûvel járõröznek a napokban felszabadított területek egyikén a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 12-én. Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó szerint az orosz megszállókat visszaszorító ukrán erõk a frontvonal egyes szakaszain már elérték az orosz államhatárt. MTI/AP/Kosztyantin Liberov Fotó: Kosztyantin Liberov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különleges katonai művelet folytatódik, és mindaddig folytatódni fog, amíg az eredetileg kitűzött célokat el nem éri − reagált a minap Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő az ukrán ellentámadással kapcsolatos újságírói kérdésekre. Az ugyanakkor még bizonytalan, hogy milyen konkrét válaszlépésekre lehet számítani az orosz hadsereg részéről. − Mindenképpen lesz valamilyen reakció, ugyanis túl komolyak az ukrán sikerek ahhoz, hogy azokat válasz nélkül hagyják − fogalmazott megkeresésünkre Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő.

A harmadik hadtest bevetése

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója szerint elképzelhető, hogy bevetik az oroszok által nemrégiben felállított harmadik hadtestet. Az új szervezet létrehozásáról először augusztus végén lehetett olvasni a nemzetközi sajtóban, a híradások 15–60 ezer közé teszik a hadtest létszámát.

Egy újonnan létrehozott hadtestről van szó, amelyben új csoportokat, egységeket, alegységeket állítottak fel. Ennek bevetése lehetséges, ugyanakkor az, hogy nagy sikereket érjenek el, már kétséges, hiszen nincsenek összeszokva

− magyarázta Kis-Benedek József. Ukrán hírszerzési információk szerint a harmadik hadtest november előtt nem lesz bevethető, mivel sok önkéntesnek nincs katonai tapasztalata, valamint bizonyos hadi felszerelésekből is hiány van.

Offenzíva délen

− Egy másik lehetőség, hogy az oroszok a déli területeken, Herszon térségében indítanak offenzívát, innen próbálják meg kiszorítani az ukrán egységeket − mutatott rá a szakértő.

Hozzátette, az oroszoknak mindenképpen területet kell váltaniuk, mert az északkeleti régióban jelenleg egyértelműen vesztésre állnak.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a most visszavonuló egységeket csoportosítják át a déli területekre, új lendületet adva az ottani harcoknak. Itt az ukrán ellentámadás sokkal nagyobb ellenállásba ütközik, több embert és hadi eszközt veszítenek leginkább az orosz tüzérségi fölény miatt.

Általános mozgósítás

Az ukrán offenzíva sikereit követően az orosz állami televízió katonai szakértői egyre vehemensebben kezdték emlegetni az általános mozgósítás bevezetését, válaszul a háború dinamikájának változására.

Ez az egyik legérdekesebb lehetőség az összes közül, ami gyakorlatban rendkívüli állapot kihirdetésével, a sorozás felgyorsításával, valamint hadigazdaságra történő átállással járna. Ugyanakkor súlyos politikai következményeket vonna maga után belföldön és nemzetközi színtéren egyaránt

− fogalmazott Kis-Benedek József. Ekkor már nem hivatkozhatna az ukrajnai offenzívára „különleges hadműveletként” az orosz vezetés, elismernék, hogy háborúban állnak (jelenleg börtönbüntetés jár azért, ha valaki háborúként hivatkozik az ukrajnai eseményekre).

A szakértő ugyanakkor elmondta, valószínűleg az általános mozgósítás bevezetése hozhatná a legnagyobb sikereket az oroszoknak.

− Jelenleg két katonai körzetet, a nyugatit és a délit használják. A háborús állapot kihirdetésével további körzeteket vonhatnának be, ezzel sokkal nagyobb erőket tudnának bevetni több területen − mutatott rá.

Visszatámadás északkeleten

A szakértő szerint az eddig felsoroltaktól eltérő, közbenső megoldás, hogy az orosz egységek az ellentámadásra válaszul elkezdenek erősebb támadásokat folytatni, jobban használják a légierőt, valamint a rakétacsapatokat. Ebben nagy szerepe lehet a polgári infrastruktúra, különböző erőművek támadásának, 

amelyre már az elmúlt napokban is láthattunk példát, s amely körülbelül kilencmillió ukrán lakost vágott el az áramellátástól.

Kérdésünkre, hogy kell-e tartani az atomfegyverek bevetésétől, Kis-Benedek József elmondta, ezt nem lehet kizárni, ugyanakkor a háború jelen állása − még az ukrán sikerek ellenére sem − nem indokolja egy nukleáris konfliktus kirobbantását.

Borítókép: Ukrán katonák harcjárművel járőröznek a napokban felszabadított területek egyikén a kelet-ukrajnai Harkiv megyében 2022. szeptember 12-én (Fotó: MTI/AP/Kosztyantin Liberov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.