Erősödik a rasszizmus és a diszkrimináció Franciaországban

Már nem biztonságosak a francia nagyvárosok közlekedési eszközei · A belga királyi ház is csökkenti energiafelhasználását · Spanyolország megkezdte az ukrán katonák kiképzését · Az Európa Tanács szerint erősödik a rasszizmus és a diszkrimináció Franciaországban.

Magyar Nemzet
2022. 09. 23. 13:32
null
Calais, 2021. november 27. Nagy-Britanniába igyekvõ illegális bevándorlók sátortábora az észak-franciaországi Calais-ben 2021. november 27-én. A migránsok a kedvezõ alkalomra várnak, hogy átszökhessenek Nagy-Britanniába. MTI/EPA/Mohamed Badra Fotó: Mohamed Badra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nem biztonságosak a francia nagyvárosok közlekedési eszközei

A francia belügyminisztérium belbiztonsági statisztikai szolgálata (Interstat) szerint 2021-ben a nemzeti rendőrség és csendőrség összesen 122 168 olyan bűncselekményt regisztrált, amelyeket közlekedési eszközön követtek el Franciaország nagyvárosaiban. Az adatok országos szinten átlagosan 4 százalékos növekedést jeleznek az előző év adataihoz képest. Egyes francia városokban azonban az országos átlagnál jóval kiugróbb mértékben nőtt a közlekedési eszközökön elkövetett bűntettek száma. A zászlóvivők között szerepel Villeurbanne (+53 százalék), Lyon (+45 százalék), Saint-Etienne (+30 százalék), Nantes (+25 százalék), Bordeaux és Lille (egységesen 17 százalékkal), Montpellier (+9 százalék) valamint Strasbourg (+8 százalék). Strasbourgban tavaly már 962 áldozatot regisztráltak a hatóságok. A sértettek több mint fele nő (68 728 fő), egyharmaduk 18–29 év közötti fiatal. A bűncselekmények többsége erőszak nélküli tolvajlás, valamint erőszakkal elkövetett rablás, fizikai bántalmazás (ütlegelés, rugdosás), szexuális erőszak, továbbá a közfeladatot ellátó személyek (sofőrök) ellen elkövetett agresszió.

Forrás: valeursactuelles.com

A belga királyi ház is csökkenti az energiafelhasználását

Fülöp belga király energiatakarékossági intézkedéseket vezetett be a két legfontosabb királyi rezidencián, az elsősorban hivatalként szolgáló brüsszeli királyi palotában és a család állandó lakhelyéül szolgáló laekeni kastélyban, adta hírül a belga RTL. Fülöp elrendelte a brüsszeli palota éjszakai díszkivilágításának szüneteltetését, valamint az épületben dolgozókat is megkérte arra, hogy amikor tehetik, kapcsolják le a villanyt. A XIX. századi energiafaló épület egy részében még mindig hagyományos villanyégőket használnak, amelyeket most LED-izzókra cserélnek ki. A napelemek telepítése is szóba került, azonban az épület tetőszerkezete és történelmi jellege egyelőre kihívás és mérlegelés elé állítja a szakembereket. A hőszigetelés modernizálása érdekében a régi, szimpla üveggel ellátott kültéri nyílászárókat dupla üvegrétegű ablakokra cserélik ki. A munkálatok ősszel kezdődnek és előreláthatólag két évig tartanak. A felújítás várható költsége 5,5 millió euró (azaz hozzávetőleg 2,2 milliárd forint) lesz. A Laekenben lévő királyi rezidencia hasonló energetikai korszerűsítése kisebb kihívást jelent a szakemberek számára. A Fülöp által üzemeltetett királyi petíciós és szociális osztályhoz egyre több olyan levél érkezik, amelyben az alattvalók az energiaszámláik kifizetéséhez kérnek anyagi segítséget az uralkodójuktól. A királyi pár tavaly 788 ilyen segélykiáltásra reagált, és átlagosan napi 200 euróval járult hozzá a belgák energiaszükségleteinek a fedezéséhez.

Forrás: rtl.be

Spanyolország megkezdte az ukrán katonák kiképzését

Kormányzati források szerint a héten 19-en érkeztek Zaragozába, hogy a spanyol fegyveres erők megtanítsák őket bizonyos harci eszközök és rendszerek használatára, hogy hatékonyabban tudjanak harcolni az orosz haderő ellen. A dél-európai ország kormánya ezzel a lépéssel, illetve további két kiképzőbázis felajánlásával teljesíti legutóbbi, Kijevvel szembeni kötelezettségvállalásait. Madrid korábban páncélozott járműveket ígért Ukrajnának, de végül rossz állapotukra hivatkozva nem adták át azokat Kijevnek, ami éles bírálatot vont maga után. A spanyol fővárosban tartózkodó ukrán nagykövet szerint Spanyolország segíti legkevésbé Ukrajnát az oroszokkal szembeni háborúban. Válaszul Margarita Robles védelmi miniszter augusztusban újabb segélyszállítmány elindítását jelentette be, amely elsősorban fegyverekből, lőszerekből, téli egyenruhákból és orvosi felszerelésekből állt. Emellett vállalták azt is, hogy ukrán katonákat fogadnak a spanyolországi katonai bázisokon.

Forrás: vozpopuli.com

Az Európa Tanács szerint erősödik a rasszizmus és a diszkrimináció Franciaországban

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) rasszizmus és intolerancia elleni bizottságának (ECRI) szerdán kiadott jelentése szerint Franciaországban aggasztó mértékben nő a gyűlöletbeszéd elbagatellizálása. Az ECRI rámutat, hogy a gyűlöletbeszéd gyakorisága és mértéke különösen a francia politikai életben, az audiovizuális médiában és a közösségi hálózatokban nő. A bizottság ezzel egy időben elismeri, hogy az azonos témában készített 2015-ös beszámolója óta a francia hatóságok eredményeket értek el a rasszizmus és a diszkrimináció elleni küzdelemben.

Az ET bizottsága úgy látja, hogy Franciaországban jelenleg különösen a romák, az Európán kívülről érkező migránsok, például a muszlimok, a szubszaharai afrikaiak, a zsidók és az LMBTQ-személyek válnak továbbra is erőszakos cselekmények és diszkrimináció célpontjává. Beszámolójában a szervezet bírálja, hogy Franciaországban állandósultak a diszkriminatív alapú igazoltatások, és terjed a rendőri zaklatás és erőszak is. Az ECRI ezért felszólítja a francia hatóságokat, hogy országos szinten vezessenek be egy olyan rendszert, amely hatékonyan rögzíti az igazoltatásokat, ellenőrzéseket, valamint vonják eljárás alá a rasszista vagy LMBTQ-ellenes kijelentéseket tévő rendőröket. A szervezet kiemeli, hogy a kiszolgáltatott helyzetben lévő migránsok elhelyezésében és ellátásában súlyos hiányosságok tapasztalhatók, amelyeket különösen a koronavírus-járvány tett láthatóvá. A jelentés felszólítja a francia hatóságokat, hogy az illegális migránstáborok felszámolását kizárólag szigorúan ellenőrzött keretek között folytassák, és úgy, hogy a sátornegyedek felszámolásával ne sérüljenek a migránsok jogai, valamint ne romoljanak lakhatási körülményeik.

Forrás: coe.int, bladi.net

Borítókép: Nagy-Britanniába igyekvő illegális bevándorlók sátortábora az észak-franciaországi Calais-ben 2021. november 27-én. A migránsok a kedvező alkalomra várnak, hogy átszökhessenek Nagy-Britanniába (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.