Eurobarométer: az európaiak csaknem fele nem mozog rendszeresen

A magyar válaszadók négy százaléka végez rendszeresen sporttevékenységet.

MTI
2022. 09. 19. 14:38
civil sport
Budapest Margitsziget. Első nyitott hétvége a koronavírus miatti lezárások óta Fotó : Markovics Gábor Fotó: Markovics Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európaiak 38 százaléka hetente legalább egyszer sportol, 17 százalékuk ennél ritkábban, 45 százalékuk pedig soha nem végez rendszeres testmozgást – derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett Eurobarométer-felmérésből. 

A felmérés szerint a 2017-es adatokhoz képest a helyzet nem változott lényegesen, azaz – mint írták – egyértelműen továbbra is nagy szükség van a sport és a testmozgás folyamatos népszerűsítésére.

Kiderült, hogy a koronavírus-járvány idején az európaiak fele ritkábban sportolt, vagy fel is hagyott a testmozgással. A válaszadók közül a 15–24 év közöttiek végeznek a legnagyobb arányban (54 százalék) rendszeres testmozgást. Ez az arány az életkorral csökken: a 25–39 évesek körében 42 százalék, a 40–54 évesek körében 32 százalék, az 55 év felettiek körében pedig 21 százalék. A felmérés azt mutatja, hogy azok a válaszadók, akik a szabadidejükben vagy kedvtelésből rendszeresen végeznek testmozgást, egyetlen uniós tagállamban sem alkotnak többséget.

A válaszadók szerint az aktív életvitel legfőbb akadálya az időhiány, amelyet a motiváció hiánya vagy egyszerűen a sport iránti érdeklődés hiánya követ. 

A felmérésből kiderült, hogy a sportos életmódot elsősorban a jobb egészségi állapot motiválja, másodsorban az edzettség fokozása, majd a kikapcsolódás. A megkérdezettek fele azt is kifejezésre juttatta, hogy szívesen végez testmozgást a szabad levegőn. A válaszadók körülbelül egyharmada részesíti előnyben az otthonában végzett testmozgást. Az uniós tagállamok legtöbbjében a válaszadók többsége azt állította, hogy a médiában közvetített sportversenyeket szívesen kíséri figyelemmel.

A felmérés Magyarországgal kapcsolatban egyebek mellett azt állapította meg, hogy a magyar válaszadók négy százaléka végez rendszeresen sporttevékenységet.

Huszonkét százalékuk törekszik sportolásra, 15 százalékuk ritkán, 59 százalékuk pedig sohasem sportol. A magyar férfiak 71, a magyar nők 76 százaléka sosem végez sporttevékenységet. Rendszeres sporttevékenységgel a magyar válaszadók tíz százaléka tölt két óránál is több időt. Egy órát is meghaladó sporttevékenységet a magyarok 22 százaléka végez, egy óránál kevesebbet a megkérdezettek 59 százaléka folytat, hat százalékuk inkább nem vagy alig tölt időd mozgással.

 

Borítókép: Budapest Margitsziget. Első nyitott hétvége a koronavírus miatti lezárások óta. (Fotó: Markovics Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.