Putyin is levelet kapott Roger Waterstől

Többen kérték a zenészt, hogy írjon az orosz elnöknek.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 09. 27. 16:14
Fotó: Brennan Schnell
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roger Waters brit basszusgitáros, a Pink Floyd egykori tagja Olena Zelenszka ukrán first ladynek írt levelét követően Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is nyílt levelet írt.

Ebben a zenész elmondja, hogy továbbra is arra szeretné használni „szerény befolyását”, hogy elősegítse a harcoló felek közti tűzszünetet, és a helyzet diplomáciai megoldását, ami mind Ukrajna, mind az Orosz Föderáció biztonsági igényeivel foglalkozik. 

Ezt követően Waters kérdésekkel szólítja meg Putyint: „Először is: szeretne Ön véget vetni ennek a háborúnak? Ha azt válaszolná, »igen, szeretnék«, az nagyban megkönnyítené a helyzetet. Ha kiállna, és elmondaná, hogy »az Oroszországi Föderációnak nincs a Krímben, Donyeckben és Luhanszkban élő orosz nyelvű lakosság biztonságán túlmutató területi igénye«, az is sokat segítene.”

 

A zenész saját elmondása szerint azért teszi fel ezeket az egyszerű kérdéseket, mert sokan úgy gondolják, az orosz elnök le akarja rohanni Európát. Amennyiben ez a helyzet, úgy Roger Waters szerint „be is fejezhetjük ezt a nukleáris bátorságjátékot, amit a háború támogatói az Atlanti-óceán mindkét partján elégedetten figyelnek. Igen, egyszerűen robbantsuk egymást cafatokra”.

A baj csak az, hogy gyerekeim és unokáim vannak, ahogyan a testvéreimnek is világszerte, és egyikünk sem kimondottan szeretné [egymás elpusztítását]. Így kérem, Putyin úr, adja meg nekünk ezt a biztosítékot.

Ezt követően a zenész arról ír, hogy amennyiben sikerülne tárgyalóasztalhoz ülni, hogy a felek Ukrajna semlegességéről tárgyaljanak, Waters szerint a megszülető megállapodásnak azt is ki kell kötnie, hogy Oroszország soha semmilyen más országot nem szállhat meg többé. 

Ha válaszolna erre a levélre, módfelett tisztelném érte és úgy értelmezném, mint egy nemes elmozdulást a helyes irányba, a fenntartható béke felé. 

A zenész nyílt levele az eredeti Facebook-bejegyzésében:

Borítókép: Roger Waters egy 2016-os fellépésén a kanadai Ottawában (Fotó: Brennan Schnell/Wikimedia Commons)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.