időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo
A felekezetek liberálissá válása miatt a hívek elhagyják a vallást

Rohamosan csökken a keresztények száma az Egyesült Államokban

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG
2022.09.16. 07:00 2022.09.16. 10:21
Rohamosan csökken a keresztények száma az Egyesült Államokban

Ha továbbra is ilyen mértékben csökken a keresztények aránya az országban, akkor nemsokára akár kisebbségbe is kerülhetnek az Egyesült Államokban – mutatott rá a Pew Research Center az amerikai kereszténység helyzetéről szóló kutatásában.

Nem zárják ki, hogy a vallásnak lehet reneszánsza az országban, az adatok azonban azt mutatják, hogy 2070-re a keresztények kisebbségbe kerülhetnek az Egyesült Államokban.

A vallásukat leginkább a 15 és 29 év közötti fiatalok hagyják el, a keresztények további hét százaléka pedig harmincéves kora után válik meg hitétől – derült ki a kutatásból.

1972-ig visszamenőleg végzett felméréseket elemezve a kutatók előrejelzéseket készítettek a vallásosság alakulásával kapcsolatban, és megpróbálták 2070-ig előrevetíteni a vallásos emberek arányát az Egyesült Államokban. Az adatokat a Pew Research Center a saját, 2019-ben 15 ezer felnőtt körében végzett felmérésével is kiegészítette, és arra jutott, hogy a jelenlegi tendencia megállíthatatlan: az emberek eltávolodnak a vallástól.

A Pew szerint a kérdés nem az, hogy a kereszténység hanyatlani fog-e, hanem az, hogy milyen gyorsan és milyen mértékben, a közzétett új tanulmány szerint ugyanis 2070-re a keresztények valószínűleg az USA lakosságának kevesebb mint felét fogják alkotni.

Jelenleg az emberek 64 százaléka vallja magát kereszténynek, de a kereszténynek neveltek közel egyharmada a kutatások szerint végül vagy vallástalan lesz, vagy nem lesz hajlandó nyilatkozni erről a kérdésről a felmérésekben. Emellett a vallás nélkül felnevelteknek 21 százaléka válik kereszténnyé. Ha ez a tendencia fennmarad, akkor nagyjából fél évszázad múlva az amerikaiaknak csak körülbelül 46 százaléka fogja magát kereszténynek vallani. Ha pedig gyorsul a kereszténységtől és a vallástól való elfordulás, akkor a magukat kereszténynek vallók aránya akár 35 százalékra is csökkenhet.

Úgy tűnik azonban, hogy a kereszténységet elhagyók közül kevesen csatlakoznak más vallásokhoz. Amerikában ma a zsidók, a muszlimok, a hinduk és az összes nem keresztény vallású személy a lakosság mintegy hat százalékát teszi ki. Az előrejelzések szerint összességében a nem keresztény vallásúak száma 2070-re megduplázódik az országban, főként a gyermekvállalás és a vallásos nevelés révén. Arra is rámutatnak, hogy a vallás elhagyása mellett az is hozzájárul a keresztények arányának a csökkenéséhez, hogy csökken a születésszám a keresztényeknél, és egyre több a nem keresztény bevándorló.

Az egyik ok, ami miatt egyre többen hagynak fel a vallás gyakorlásával, az az lehet, hogy a keresztény felekezetek egyre liberálisabbá válnak, írja a tanulmány.

 Eszerint az érvelés szerint ha egy egyház ugyanazokat a kérdéseket és aggodalmakat hangsúlyozza, mint a baloldali politikai aktivisták, akkor az embereknek nincs okuk arra, hogy ragaszkodjanak a valláshoz. Ezt az elméletet támasztja alá a United Church of Christ felekezet esete. Ez a felekezet hagyta jóvá először az azonos neműek házasságát, aminek következményeként a döntést követő 17 év alatt a hívek több mint negyven százalékát elvesztette.

Borítókép: A texasi Sacred Heart katolikus templom (Fotó: Getty Images/AFP/Brandon Bell)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.