Ujhelyi István fenntartaná a szankciókat

Az orosz–ukrán háború és a válaszként arra adott szankciós politika is terítékre került a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsorban, amelynek vendégei ezúttal Ujhelyi István, a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője és Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője voltak.

Forrás: Hirado.hu2022. 09. 09. 7:17
UJHELYI István
Budapest, 2021. március 22. Ujhelyi István EP-képviselő (MSZP-Párbeszéd) felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 22-én. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lánczi Tamás arról kérdezte vendégeit, hogy Brüsszel abban a hitben léptet hatályba újabb és újabb szankciókat, hogy azok majd megállítják Oroszországot – olvasható a Híradó.hu cikkében.

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő arra a felvetésre, miszerint Gyurcsány Ferenc azt hangoztatja, hogy nem szabad kormánypárti szereplőkkel vitatkozni, azt felelte, hogy a DK politikai építkezése szempontjából értékelendő ez a magatartás, de ő maga a vitában hisz.

A szocialista politikus arról beszélt, hogy a földgáz ára egy évvel ezelőtt elszállt, amikor szerinte Putyin már előre készült a háborúra. Azoknak a szankcióknak, amelyeket az Európai Unió bevezetett, minden bizonnyal volt hatása az energiabiztonságra és az inflációra, de úgy gondolja, hogy már a szankciók előtt is hasonló helyzet volt. 

Ujhelyi szerint a szankciók 90 százalékának semmi köze az energiához.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője elmondta, hogy a háború is hatással van az energiaárakra, de a nagy drágulást az energiára is kiterjedő uniós szankciók okozták. 

Felhívta a figyelmet, hogy a szankciók következtében Oroszország csak nyert, óriási pénzt keresett, a háború pedig nem állt meg.

A politikus szerint Brüsszel válasza elhibázott.

Ujhelyi szerint a szankciók működnek, és szerinte a szakértők is ezt mondják. A szocialista politikus azt sejtette, hogy a magyar kormány már tudott arról, hogy Oroszország háborúra készült, de arra, hogy Emmanuel Macron francia elnök is Moszkvában járt a háború előtt, már nem reagált érdemben – írja a Híradó.hu.

Hidvéghi Balázs elmondta, hogy Magyarország kitettsége az orosz kőolajnak tíz év alatt 37,8 százalékkal csökkent. A földgáz tekintetében Európa-szerte 30 százalékkal nőtt a kitettség, Magyarországon ez az érték alacsonyabb.

Tehát ez nem egy magyar specifikum, hanem összeurópai, és hazánk mindegyik tekintetében jobban áll, mint az uniós átlag.

A magyar embereknek jelent energiabiztonságot a magyar kormány politikája, mindezt azzal a rezsicsökkentéssel, amit a baloldal folyamatosan támadott – szögezte le a Fidesz EP-képviselője.

Arra a kérdésre, hogy fenntartaná-e a szankciókat, Ujhelyi István egyértelmű igennel felelt. A szocialista politikus kiemelte, hogy a jelenleg hatályban lévő szankciókat egytől egyig fenntartaná.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Ujhelyi István (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.