A jövő héten megválasztják a brit Konzervatív Párt új vezetőjét

A toryk elnöke az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz egyben, miután Liz Truss lemondott hivataláról.

Magyar Nemzet
2022. 10. 20. 15:58
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjét – aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz – várhatóan már a jövő héten megválasztják.

Liz Truss miniszterelnök, aki csütörtökön lemondott pártvezetői tisztségéről, a Downing Streeten felolvasott nyilatkozatában elmondta: tárgyalt Sir Graham Bradyvel, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnökével, akivel abban állapodtak meg, hogy a vezetőválasztási folyamat a jövő héten befejeződik.

Liz Truss elmondta azt is, hogy beszélt III. Károly királlyal, akit hivatalosan értesített lemondási szándékáról. 

Trusst Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő nevezte ki formálisan miniszterelnökké szeptember 6-án, halála előtt alig két nappal.

Graham Brady szintén megerősítette, hogy az Egyesült Királyságnak már néhány napon belül új miniszterelnöke lehet.

Ilyen gyors vezetőváltásra a pártszabályzat alapján elvileg csak akkor van mód, ha a frakció fel tud sorakozni egyetlen jelölt mögött, vagy ha két jelölt marad állva a frakciószavazások nyomán, de egyikük visszalép. 

A fogadóirodák mindazonáltal máris Rishi Sunak volt pénzügyminisztert tartják a vezetőváltási versengés favoritjának: a kiírt fogadási tétek alapján Sunak 36 százalékos eséllyel indulhatna a pártvezetői és a kormányfői posztért. 

Őt Penny Mordaunt volt védelmi miniszter és Ben Wallace, a védelmi tárca jelenlegi vezetője követi 18, illetve 9 százalékos eséllyel. Boris Johnson is szerepel a fogadási lehetőségek között, de neki a fogadóirodák csak 7 százalékos esélyt adnak.

Borítókép: Larry, a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. macskája a ház bejárata előtt sétál 2022. szeptember 29-én. MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.