időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Orbán Viktor: Nagyívű új energetikai együttműködés formálódik + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.27. 12:24 2022.10.27. 17:54
Orbán Viktor: Nagyívű új energetikai együttműködés formálódik + videó

– Az energiaválságra a hosszú távú megoldást az jelenti, ha az európai kontinensre minél több irányból minél több energia érkezik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten. A kormányfő és Irakli Garibasvili, Grúzia (Georgia) miniszterelnöke stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. Közös sajtónyilatkozatukban Orbán Viktor hangsúlyozta: a megnövekedő kínálat tudja letörni az árakat, ami elemi érdeke Magyarországnak, hiszen az ország harcol az infláció ellen, amely tekintélyes részben a magas energiaárak miatt áll elő. Kifejtette:

egy nagyívű új energetikai együttműködés formálódik, amelyhez a magyaroknak különös érdekük fűződik.

Létre akarnak hozni egy új, hatalmas villamosenergia-vezetékrendszert, amely az energiát Azerbajdzsánból Grúzián és Románián keresztül hozná Magyarországra. Közölte: ezzel nagy mennyiségű földgázt tudnának kiváltani, olyan földgázt, amelyet most villamosenergia előállítására használnak Magyarországon. Ehelyett ezt a villamosenergiát direktben megkaphatnák – mutatott rá. Megjegyezte: grúz kollégája ezt a programot teljes mellszélességgel támogatja.

Arról is beszélt, hogy nagyon rossz, diszkriminatív döntés született Brüsszelben, amikor megadták az EU-tagjelölti státust Moldovának és Ukrajnának, de nem adták meg Grúziának.

– Ez megmagyarázhatatlan, erkölcsileg vállalhatatlan és káros döntés is – vélekedett. Hozzátette: Grúzia az elmúlt évek munkájával kiérdemelte a tagjelöltséget, a brüsszeli elutasító döntés tiszteletlenség a grúz emberekkel és nemzettel szemben. Orbán Viktor közölte: Magyarország továbbra is támogatja a tagjelölti státus minél gyorsabb megadását Grúziának, szakértőket biztosít kormányának, hogy segítsék a felkészülést a tárgyalásokra. Tizenhat magyar dolgozik az Európai Unió megfigyelőmissziójában – fűzte hozzá.

A miniszterelnök kitért arra: megállapodtak, hogy jövőre együttes kormányülést tartanak Grúziában, ezt meg fogja előzni az ágazati miniszterek találkozója, ahol előkészítik az együttes kormányülést. Mindezzel nagy lendületet akarnak adni a két ország gazdasági együttműködésének – fogalmazott.

Azt is mondta: Magyarországon erőteljes pozitív előítélet él Grúziával szemben, és ugyan a két ország messze van egymástól, de a geopolitikai helyzetük sok hasonlóságot mutat.

Egy magyarnak nem nehéz megértenie a georgiai történelemnek a vezérfonalát, és egy georgiai embernek sem nehéz megérteni a magyar történelem vezérfonalát, hiszen mindketten nagy kulturális hagyományokkal, unikális nyelvvel rendelkező nemzetek, amelyeknek ezt a kultúrát, ezt a nyelvet náluk nagyobb népek gyűrűjében kell fenntartaniuk

 fogalmazott. Úgy vélte, „ez a mi küldetésünk, hogy ez a kultúra, ez a nyelv, ez ne vesszen el”.

A kormányfő kiemelte: álláspontjaik nagyon közel vannak egymáshoz, amikor geopolitikáról, háború és béke kérdéséről van szó.

Mi, magyarok ugye az orosz–ukrán háborúban azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat akarunk minél hamarabb, és ez nagyon hasonlít a georgiai megközelítésre

– vélekedett Orbán Viktor.

A miniszterelnök a találkozóról egy videót is feltöltött a Facebook-oldalára.

Grúzia legfontosabb célkitűzése az európai uniós tagjelölti státus, majd a tagság elérése – mondta a sajtótájékoztatón Irakli Garibasvili. Grúzia miniszterelnöke háláját fejezte ki Magyarország támogatásáért ennek elérésében, valamint országa területi integritását érintően. Hangsúlyozta: Grúzia jelenleg az Európai Tanács javaslatainak végrehajtásán dolgozik, gazdaságuk pedig évről évre két számjegyű növekedést mutat.

A grúz kormányfő beszámolt arról is, hogy a NATO-nak is tagjává szeretnének válni, amiért már eddig is óriási áldozatokat hoztak a katonai szervezet nemzetközi szerepvállalásaiban, a többi között Irakban vagy Afganisztánban. Irakli Garibasvili teles mértékben elfogadhatatlannak ítélte az ukrajnai háborút, Ukrajnát pedig országa minden lehetséges módon támogatja – tette hozzá.

Örömét fejezte ki a két ország között megkötött stratégiai partnerséggel kapcsolatban, és közölte azt is: Grúzia támogatni fogja a Magyarország számára igen fontos energetikai projektet. Országa példát vesz a magyarországi sikeres reformokból – tette hozzá, és köszönetet mondott az egyetemi hallgatók magyarországi ösztöndíjaiért is.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Irakli Garibasvili grúz kormányfőt a Karmelita kolostor előtt 2022. október 27-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.