Prioritás a szerb–magyar kőolajvezeték megépítése

Az új vezeték kiépítését október elején jelentette be Alekszandar Vucsics szerb államfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való egyeztetését követően.

V4NA
2022. 10. 27. 10:00
null
Százhalombatta, 2022. május 24. Az Adria kõolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az új szerb kormány prioritásai közé tartozik az ország új energiapolitikájának kialakítása – mondta Ana Brnabic a szerb parlament előtt, az új kabinet terveiről szólva. Az ország kevésbé van ráutalva a gázra, hiszen áramot inkább szénből és vízenergiából állít elő, ráadásul a szükséges gáz beszerzésére hároméves szerződése van Oroszországgal, ennek ellenére az ország igyekszik bővíteni kapacitásait, hogy növelje önellátását és minél több alternatívája legyen a beszerzésre. 

Brnabic expozéjában elmondta, már jövőre új kapacitásokkal számolhat az ország. Befejeződik például a kostolaci hőerőmű B3-as blokkjának kiépítése, folytatódik a bulgáriai gázvezeték lefektetése, ami lehetővé teszi, hogy a görög kikötőkbe érkező LNG-ből Szerbia is vásárolhasson, valamint új vízerőművek kiépítése is várható. 

A szerb kormány számára prioritás, hogy minél hamarabb megépüljön a Magyarországot és Szerbiát összekötő kőolajvezeték is

– emelte ki beszédében Ana Brnabic. Az új vezeték kiépítését október elején jelentette be Alekszandar Vucsics szerb államfő Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel való egyeztetését követően.  

A vezeték fontos alternatívát jelent majd Szerbiának a kőolaj beszerzésére. Jelenleg ugyanis jórészt a Horvátországon áthaladó JANAF-vezetéken jön a nyersanyag a szerb finomítókba, az uniós szankciós politika azonban erősen veszélyezteti ezt az útvonalat. Ha megépül az új vezeték, akkor Szerbia már a Barátság kőolajvezetéken át, Magyarországon keresztül is hozzájut a kőolajhoz. A szerb elnök a bejelentés alkalmával azt mondta, a vezeték 128 kilométer hosszú lesz, Algyőt és Újvidéket köti majd össze, lefektetése pedig nagyjából két évet vesz igénybe. A beruházás becsült értéke százmillió euró. 

A tervezett vezeték kapcsán Ana Brnabic a parlamentben azt mondta, nem szabad megengedni, hogy bizonyos energiaforrások beszerzésében egyetlen útvonalra vagy egy partnerre korlátozódjanak az ország lehetőségei. – Különösen igaz ez most, amikor a felek az energetikai kérdéseket politikai célokra használják fel – fogalmazott a politikus. 

Szerbia a következő években az új energetikai politika megvalósítására 12 milliárd eurót fordít, és igyekszik majd a zöldmegoldásoknak is minél nagyobb teret biztosítani – hangzott el a kormányt alakító politikus expozéjában.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.