időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Kínába utazik Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.24. 12:12 2022.11.24. 12:31
Kínába utazik Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke december 1-jén Pekingbe utazik, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel – tájékoztatott az uniós tagállamok vezetőinek tanácskozó fórumaként létrehozott Európai Tanács csütörtökön. A tájékoztatás szerint a pekingi látogatásra azt követően kerül sor, hogy az Európai Tanács októberben stratégiai megbeszélést folytatott az Európai Unió Kínával fenntartott kapcsolatairól. – A feszült geopolitikai és gazdasági környezetben a látogatás lehetőséget jelent mind az EU, mind Kína számára – írták. Az EU és Kína vezetői a globális kihívásokról, valamint a közös érdeklődésre számot tartó témákról fognak tárgyalni – tette hozzá rövid közleményében az Európai Tanács.

Charles Michel nemrégiben arra szólította fel Pekinget, győzze meg Oroszországot arról, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot Ukrajnában.

– Bátorítjuk a kínai hatóságokat, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt használjanak fel annak érdekében, hogy meggyőzzék Oroszországot Ukrajna önállóságának és területi egységének tiszteletben tartására a nemzetközileg elismert határokon belül – fogalmazott.

Uniós diplomaták tájékoztatása szerint novemberben törölték Charles Michelnek a sanghaji vásár megnyitójára tervezett beszédét, mert az EU értesülése szerint a kínai hatóságok cenzúrázni akarták a szöveg ukrajnai háborúra utaló részeit.

Borítókép: az egynapos munkalátogatáson Észak-Macedóniában tartózkodó Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Szkopjében 2022. július 5-én (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.