Magyarország nem járult hozzá a NATO–Ukrajna Bizottság összehívásához

Hazánk fenntartja vétóját, amíg a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség vissza nem kapja jogait.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 29. 17:37
SZIJJÁRTÓ Péter; ALBARES, José Manuel
Bukarest, 2022. november 29. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) és José Manuel Albares Bueno spanyol külügyminiszter a NATO tagállamainak külügyminiszteri tanácskozásán Bukarestben 2022. november 29-én. MTI/AP/Andreea Alexandru Fotó: Andreea Alexandru
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évek óta világos, hogy a magyar kormány egészen addig nem járul hozzá a NATO–Ukrajna Bizottság formális ülésezéséhez, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják az őket megillető jogokat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben az M1 aktuális csatornán élőben közvetített nyilatkozatában.

A tárcavezető a NATO külügyminiszteri üléséről nyilatkozva, újságírói kérdésre válaszolva megerősítette a Financial Times című brit lap értesüléseit, amelyek szerint

Magyarország ezúttal sem járult hozzá a NATO–Ukrajna Bizottság összehívásához, így az ukrán külügyminiszter csak a munkavacsorán vesz majd részt.

– Ez nem új keletű magyar álláspont, már évekkel ezelőtt világossá tettük, hogy mindaddig, amíg a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség nem kapja vissza azokat a jogokat, amelyek őket megilletik, addig a NATO–Ukrajna Bizottság formális ülésének összehívásához Magyarország nem járul hozzá – szögezte le.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: amióta kitört az ukrajnai háború, azóta mindenki láthatja, tapasztalhatja, hogy hazánk nem emlegeti fel a kárpátaljai magyarok jogaival kapcsolatos kérdéseket.

Nem emlegetjük fel őket, de nem is felejtettük el ezeket az ügyeket – fogalmazott. – Reméljük, hogy minél előbb vége lesz a háborúnak, és ha vége lesz a háborúnak, akkor majd lesz lehetőségünk arra, hogy ezeket a kérdéseket újra megvitassuk – tette hozzá.

Ettől az álláspontunktól nem tudunk visszalépni és nem is akarunk

– közölte, aláhúzva, hogy a kormány továbbra is rendkívül fontosnak tartja az ukrajnai magyar kisebbség jogainak biztosítását.

A miniszter végül arról számolt be, hogy a NATO–Ukrajna Bizottság ülésével kapcsolatban egy informális, úgynevezett non-paper jellegű kezdeményezést tettek, amelyet Magyarország és Törökország nem írt alá. – Én azt gondolom, hogy azon konzultációs igényeknek, amelyeket a NATO tagállamai megfogalmaztak, megfelelő platformot ad az, hogy ma este informális tanácskozás keretében itt részt vesz az ukrán külügyminiszter – mondta.
 

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és José Manuel Albares Bueno spanyol külügyminiszter a NATO tagállamainak külügyminiszteri tanácskozásán Bukarestben 2022. november 29-én. (Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.