Vlagyimir Putyin visszavonná a kritikusok állampolgárságát

Szigorúbb büntetést javasolt Vlagyimir Putyin orosz elnök azoknak, akik bírálják vagy álhíreket terjesztenek az Ukrajna ellen indított invázióról, illetve az orosz hadseregről. Az intézkedés értelmében elvennék az útlevelet azoktól, akik ilyen típusú „bűncselekményt” követtek el és honosítás útján szereztek orosz állampolgárságot.

2022. 11. 16. 6:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A módosítások nyilvánvalóan azokat az ukránokat célozzák meg, akik az orosz megszállás alatt szereztek útlevelet. Sok ukrán ugyanis kénytelen volt állampolgárságát megváltoztatni az orosz csapatok által jelentett fenyegetés miatt – számolt be a The Kyiv Independent angol nyelvű hírportál. A változtatásokat Vlagyimir Putyin javasolta egy olyan törvényjavaslathoz, melyet első olvasatban már elfogadtak. A javaslat részleteiről a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség számolt be:

az orosz elnök kibővítené a bűncselekménynek minősülő cselekmények listáját a háborúról szóló álhírek terjesztésével, valamint a hadsereg hiteltelenítésével, lejáratásával.

A hírportál szerint a „részvétel egy nemkívánatos szervezet tevékenységében” is bűncselekménynek minősülne, ami szintén az érintettek útlevelének bevonását vonná maga után. A listához tartozik a szélsőségességre való buzdítás, fegyveres lázadás megszervezése, az orosz zászló és címer kigúnyolása, a terrorizmus, valamint az is, ha valaki az elnök vagy más kormánytisztviselők életére tör.

A felsorolt javaslatok azonban kizárólag azokra érvényesek, akik honosított állampolgársággal rendelkeznek, az érintettek elsősorban a Moszkva által annektált területekről származnak.

Mindenkinek el kell döntenie, hogy az országával van, vagy nem

– szögezte Dmitrij Vjatkin, az orosz parlament alsóházának, az állami dumának képviselője.

Amennyiben Putyin javaslatát a parlament jóváhagyja, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) hatáskörét is kibővítenék, ugyanis az FSZB feladata lenne az esetek kivizsgálása.

Nemrégiben egy klímaaktivistát fosztottak meg állampolgárságától: Arshak Makichyan az ukrajnai háború egyik leghangosabb kritikusává vált. Egy fiatal fiút pedig amellett, hogy ötezer rubeles pénzbírság megfizetésére köteleztek, még ki is utasították Oroszországból, hazaszállították Moldovába.

A 22 éves Nikolai Lebedev olyan videót töltött fel magáról közösségi oldalára, amelyen orosz katonának öltözve, golyóálló mellényt viselve fekszik egy szobában, a felvételt készítő társa pedig rádob egy tárgyat, mintha gránát lenne.

 

Kik kaphatnak orosz állampolgárságot?

Orosz állampolgárságot – és egyben orosz útlevelet – azok a külföldi állampolgárok kaphatnak, akik már érvényes tartózkodási engedéllyel legalább öt éve Oroszországban élnek, alapszinten beszélnek oroszul, rendszeres jövedelmük van, és hajlandók lemondani a származási országuk állampolgárságáról, hacsak Moszkva nem kötött ez ügyben az adott országgal más megállapodást. Utóbbi értelmében bár Oroszországban elfogadott a kettős állampolgárság, erre vonatkozó megállapodást kizárólag Türkmenisztánnal és Tádzsikisztánnal kötött a Kreml. Továbbá orosz állampolgárságot igényelhet az, aki nem Oroszországban született, viszont legalább az egyik szülője orosz.

A napokban egyébként a kettős állampolgárok esetében is fontos intézkedésre került sor: Putyin hétfőn aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi a kettős állampolgárok besorozását, azonban altisztnél magasabb rendfokozatot nem viselhetnek.

Borítókép: Hadkötelezettség alá vont orosz férfi búcsút vesz hozzátartozóitól egy moszkvai sorozóirodánál 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.