A holland király is csatlakozott kormánya bocsánatkéréséhez a rabszolgaság ügyében

Viszont úgy vélte, a ma élő emberek közül ezért már senki nem tehető felelőssé.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 25. 19:11
Vilmos Sándor holland király. (Fotó: Facebook)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vilmos Sándor holland király is csatlakozott vasárnap Mark Rutte holland miniszterelnökhöz, aki a hét elején a holland állam nevében bocsánatot kért országának a gyarmati időszakban a rabszolgaságban játszott szerepéért és annak a rabszolgák leszármazottjaira gyakorolt hatásaiért. 

Karácsonyi beszédében a király hangsúlyozta, hogy a királyság egykori gyarmatain kegyetlenül bántak az emberekkel, de ezért a ma élő emberek közül már senki sem tehető felelőssé. 

– Mindazonáltal megteremtjük a közös jövő alapját azzal, hogy őszintén szembesülünk közös múltunkkal és elismerjük az emberiesség elleni bűncselekményt megtestesítő rabszolgaságot – emelte ki Vilmos Sándor. 

Rutte hétfőn ünnepélyes beszédet mondott a hágai nemzeti levéltárban, amelynek keretében emberiesség elleni bűncselekményként említette a rabszolgaságot, és hangsúlyozta, hogy a holland társadalomnak ennek fényében kell alakítania gondolkodásmódját az ország történelmével kapcsolatban. 

A holland birodalom a világ szinte minden pontján – Észak- és Dél-Amerikában, Afrikában, a Közel-Keleten, Délkelet-Ázsiában, valamint az indiai szubkontinensen és a karibi térségben is – rendelkezett gyarmatokkal. A Holland Nyugat-indiai és a Kelet-indiai Társaság rabszolga-kereskedelme jelentősen hozzájárult az ország gazdasági világhatalmi státuszához a XVII. században. Becslések szerint mintegy 600 ezer ember kerülhetett rabszolgasorsra a holland uralom alatt. 

Hollandia az egyik utolsó európai országként, 1863. július elsején tiltotta meg a rabszolgaságot.

A hágai vezetés most aktívan együtt akar működni az egykori rabszolgák leszármazottjaival a múltbéli szenvedések feldolgozásán. 2023-at ebből a célból emlékévvé nyilvánították. Vilmos Sándor szerint a holland királyi ház aktívan részt kíván venni e folyamatban, fellépve a hátrányos megkülönböztetés, kizsákmányolás és igazságtalanság mai megnyilvánulási formáival szemben is.
 

Borítókép: Vilmos Sándor holland király (Forrás: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.