Szövetségi támogatást kap New York állam a hóviharok okozta károk felszámolására

Az Egyesült Államok szövetségi pénzügyi forrásai is megnyílnak New York állam számára a rendkívüli hóvihar következményeinek felszámolásához; az államban változatlanul Buffalo térségében a legsúlyosabb a helyzet.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 12. 27. 16:04
Buffalo, 2022. december 27. Kézi hóekével teszi járhatóvá az otthona elõtti területet egy férfi a New York állambeli Buffalóban 2022. december 25-én. New York államban 28-ra emelkedett a hóviharok okozta halálesetek száma. Az elmúlt öt napban az Egyesült Államokban közlekedõ bel- és külföldi légijáratok közül 18700-at kellett törölni az ítéletidõ miatt. MTI/EPA/Josh Thermidor Fotó: Josh Thermidor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kathy Hochul, New York állam kormányzója hétfőn telefonon egyeztetett Joe Biden elnökkel, aki ezt követően bejelentette, hogy szövetségi szükséghelyzetet hirdet az érintett térségben, New York állam nyugati részén.

A kormányzó hétfőn újra arra kérte Buffalo lakóit, hogy mindannyian maradjanak otthon, és ne használják autójukat, megkönnyítendő a mentőegységek mozgását a városban. Az előző napokban a havazás és hófúvás a tűzoltókocsik mozgását is megbénította.

Földmunkagéppel kotorják a havat egy sugárútról a New York állambeli Buffalóban 2022. december 26-án.
Fotó: MTI/AP/The Buffalo News/Derek Gee

New York állam nyugati részén a hóvihar miatt 28 ember vesztette életét, egy kivétellel mindannyian a Buffalót is magában foglaló Erie megyében. Mark Poloncarz megyei elöljáró hétfőn közölte, hogy 14 embert a szabadban találtak holtan, négyen a fűtés hiányában vesztették életüket, hárman azért haltak meg, mert a mentők nem tudtak időben kiérkezni, szintén három ember vesztette életét, miközben a havat próbálta eltakarítani.

A meteorológiai szolgálat keddre újabb havazást jelzett előre a térségben, ahol hétfőn egy métert jóval meghaladó volt a hóréteg vastagsága.

Helyi idő szerint kedd reggel a légitársaságok országszerte megközelítőleg háromezer járatot töröltek a hétfői 3400 után. A törölt járatok túlnyomó többségét egyetlen légitársaság, a Southwest Airlines üzemelteti. A szövetségi közlekedési minisztérium elfogadhatatlannak és aránytalanul nagynak nevezte a légitársaság beavatkozását a menetrendbe, és közölte, hogy vizsgálatot indított a járattörlések körülményeinek kiderítésére.

Az elmúlt hat napban az Egyesült Államokban közlekedő belföldi és nemzetközi légi járatok közül 21 400-at kellett törölni, ami igazi káoszt okozott az ünnepi légi forgalomban.

Borítókép: Kézi hóekével teszi járhatóvá az otthona előtti területet egy férfi a New York állambeli Buffalóban 2022. december 25-én. New York államban 28-ra emelkedett a hóviharok okozta halálesetek száma (Fotó: MTI/EPA/Josh Thermidor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.