A korrupciós botrány miatt támadhatta Lengyelországot Eva Kaili

Az Európai Parlament volt alelnöke figyelemelterelésre használhatta a Pegasus-ügyet.

Magyar Nemzet
2023. 01. 17. 15:39
KAILI, Eva
Rabat, 2022. december 22. 2022. október 10-én a marokkói fõvárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselõrõl, az Európai Parlament alelnökérõl, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én. MTI/EPA/Dzsalal Morsidi Fotó: Dzsalal Morsidi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, Eva Kaili tagja volt az unió Pegasus-vizsgálóbizottságának, többek közt a lengyel kormány elleni vizsgálatokban volt jelentős szerepe; azzal vádolta a varsói kabinetet, hogy megsérti a demokráciát és az emberi jogokat. A történtek után már az sem titok, hogy miért tette ezt − írja a lengyel Grzegorz Wierzcholowski, a Gazeta Polska újságírója.

A Tűzfalcsoport által szemlézett cikk szerint Kaili valószínűleg saját ügyleteiről akarta elterelni a figyelmet a heves támadásokkal. 

Feltehetjük a kérdést hogy Kaili akkoriban csak politikai okokból támadta-e meg Lengyelországot, vagy esetleg azért, hogy elterelje a figyelmet saját megvesztegetési tevékenységéről, mivel tartott az EU-országok bűnüldöző szervei által használt különféle „kémprogramok” alkalmazásától

− vélekedik az újságíró. 

Ez utóbbit látszik alátámasztani Kailinak 2022 májusában az Európai Parlamentben tett kirohanása is.

Az európai polgárok megértik, hogy ez nem egy kémprogramokkal kapcsolatos probléma. A használatról és a visszaélésről van szó. Arról a jogi keretről, amelyen belül azok, akik ezt a technológiát gyártják, működnek vagy épp nem működnek. Ezért úgy gondolom, hogy még ha a neve Pegasus is, ki kell szélesítenünk a hatókört, és biztosítanunk kell, hogy konkrét ajánlásokat és nyomon követést foganatosítsunk, amely garantálja, hogy helyre tudjuk állítani polgáraink bizalmát és biztosítani tudjuk alapvető jogaink online védelmét

− fogalmazott Kaili. 

Borítókép: 2022. október 10-én a marokkói fõvárosban, Rabatban készített kép Eva Kaili görög szocialista képviselőről, az Európai Parlament alelnökéről, akit korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezték Belgiumban 2022. december 11-én (Fotó: MTI/EPA/Dzsalal Morsidi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.