Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a görög kormány ellen

Azzal vádolják Kiriákosz Micotákisz konzervatív miniszterelnököt, hogy lehallgattatta politikai ellenfeleit.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 25. 16:36
null
Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Thanszisz Sztavrakisz)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a görög kormány ellen szerdán az athéni parlamentben Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnök, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője, azzal vádolva Kiriákosz Micotákisz konzervatív miniszterelnököt, hogy lehallgattatta politikai ellenfeleit.

A lehallgatási ügy tavaly augusztusban robbant ki, amikor kiderült, hogy lehallgatták Níkosz Andrulakisz, a szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) vezetőjének telefonját. 

A múlt hónapban egy baloldali újság azt állította, hogy mintegy harminc embert, köztük miniszterek telefonját is lehallgatták.

Ciprasz szerint a lehallgatási botrány a jogállamiság legdurvább megsértése az ország modernkori történelmében. A baloldali politikus szerint a jelenlegi kormányfő áll az ügy hátterében.

Történelmi kötelességünk cselekedni 

mondta a volt kormányfő a bizalmatlansági indítvány beterjesztése előtt.

Micotákisz tagadja a vádakat. Elmondta, hogy nem tudott Andrulakisz lehallgatásáról, és akkor sem engedélyezte volna a megfigyelést, ha tőle kérnek engedélyt rá. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikus lehallgatása jogszerű volt.

Görögországban tavasszal tartanak parlamenti választásokat. A közvélemény-kutatások szerint a Micotákisz vezette, jobbközép Új Demokrácia áll az élen. A kormánypártnak jelenleg 156 képviselője van a háromszáz fős parlamentben.

 

Borítókép: Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Thanszisz Sztavrakisz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.