időjárás 1°C Rómeó , Tódor 2023. február 7.
logo

Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a görög kormány ellen

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.25. 16:36 2023.01.25. 16:45
Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be a görög kormány ellen

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a görög kormány ellen szerdán az athéni parlamentben Alekszisz Ciprasz volt miniszterelnök, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) vezetője, azzal vádolva Kiriákosz Micotákisz konzervatív miniszterelnököt, hogy lehallgattatta politikai ellenfeleit.

A lehallgatási ügy tavaly augusztusban robbant ki, amikor kiderült, hogy lehallgatták Níkosz Andrulakisz, a szocialista Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) vezetőjének telefonját. 

A múlt hónapban egy baloldali újság azt állította, hogy mintegy harminc embert, köztük miniszterek telefonját is lehallgatták.

Ciprasz szerint a lehallgatási botrány a jogállamiság legdurvább megsértése az ország modernkori történelmében. A baloldali politikus szerint a jelenlegi kormányfő áll az ügy hátterében.

Történelmi kötelességünk cselekedni 

mondta a volt kormányfő a bizalmatlansági indítvány beterjesztése előtt.

Micotákisz tagadja a vádakat. Elmondta, hogy nem tudott Andrulakisz lehallgatásáról, és akkor sem engedélyezte volna a megfigyelést, ha tőle kérnek engedélyt rá. Hozzátette ugyanakkor, hogy a politikus lehallgatása jogszerű volt.

Görögországban tavasszal tartanak parlamenti választásokat. A közvélemény-kutatások szerint a Micotákisz vezette, jobbközép Új Demokrácia áll az élen. A kormánypártnak jelenleg 156 képviselője van a háromszáz fős parlamentben.

 

Borítókép: Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök (Fotó: MTI/AP/Thanszisz Sztavrakisz)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.