Navracsics Tibor akár le is mondana, ha nem sikerülne megállapodni az Európai Bizottsággal

A miniszter egyértelműen kijelentette: az Erasmus-kérdés meg lesz oldva.

Magyar Nemzet
2023. 01. 18. 21:56
20221111 budapest dr navracsics tibor teruletfejlesztesi miniszter havran zoltan magyar nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben neki felróható okokból nem sikerülne megállapodni az Európai Bizottsággal az Erasmus-pénzekről, beadná a lemondását – jelentette ki a Partizán YouTube-csatornáján szerdán közzétett interjúban Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter.

Az interjú szóban forgó részlete egészen pontosan így hangzott el:

Gulyás Márton: Ha nem sikerül megállapodni az Erasmus-pénzek további folyósítása ügyében, beadja a lemondását?

Navracsics Tibor: Hát, ha nekem felróható okokból történik ez, akkor igen.

A miniszter az Erasmus-ügy kapcsán így fogalmazott: „Az elkövetkező két-három hónapban meg fogunk állapodni a bizottsággal, és az Erasmus kérdése és a Horizont Európa kérdése is megoldott kérdés lesz. Meg kell tudnunk, hogy az Európai Bizottság egészen pontosan mit akar az alapítványi egyetemekkel kapcsolatban. Megállapodunk, és megoldjuk ezt a kérdést.”

A Magyar Nemzet korábban írt róla, hogy az Európai Bizottság a napokban jelentette be, hogy a Magyarországon működő, közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott egyetemek nem vehetnek részt közvetlen uniós pályázatokon.

Navracsics Tibor lapunk megkeresésére elmondta, hogy „a magyar kormány eddig nem kapott hivatalos értesítést az Európai Bizottságtól arról, hogy felfüggesztenék az alapítványi egyetemeken tanulók számára az Erasmus-programokat.” A miniszter kiemelte, hogy az Európai Bizottság részéről ez a fajta kommunikáció nem könnyíti meg a közös munkát.

Hozzátette: igyekeznek megtenni mindent annak érdekében, hogy a jövőben is hozzáférjenek az Erasmus+ és a Horizont-programokhoz a magyar diákok.

Navracsics Tibor január 25–26-án tárgyal Brüsszelben az Erasmusról Johannes Hahn költségvetési és Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosokkal. A cél az lesz, hogy kiderüljön: hogy pontosan mire és milyen időszakra vonatkozik az említett felfüggesztés és mit kell tennünk annak érdekében, hogy ez a blokád elháruljon.

A Partizán Navracsics Tiborral készített interjúja itt tekinthető meg:

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.