időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Bizonyos vallási csoportok között nem akarnak élni a britekhez menekült ukránok

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA
2023.01.29. 11:49 2023.01.29. 14:40
Bizonyos vallási csoportok között nem akarnak élni a britekhez menekült ukránok

Az egyik televíziós csatorna stábja több olyan ukrán menekültet is megszólaltatott, akik rettegnek olyan negyedekben, ahol iszlám vallásúak is élnek – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Az ukrán menekültek egyes brit városokban visszautasítják a támogatott szálláshelyeket, mert nem érzik magukat biztonságban olyan negyedekben, ahol a lakosok elsősorban iszlám vallásúak. Erre világított rá Channel 4 News műsorszolgáltató egyik stábja. A műsorban az hangzik el, hogy sok ukrán nő nehezen tud beilleszkedni olyan közösségekbe, amelyek kulturálisan sokkal sokszínűbbek, mint amihez otthon, Ukrajnában hozzászokott – írja a V4NA.

Az Egyesült Királyság kormánya a Homes for Ukraine, vagyis az Otthonok Ukrajnának elnevezésű program részeként azért fizet a lakástulajdonosoknak, hogy ha van egy-két szabad szobájuk, akkor ott elszállásolják az Ukrajnából menekülőket. Az egyik ilyen lakástulajdonos mesélt a csatorna riporterének a tapasztalatairól. Elmesélte, hogy

az egyik nő, aki nála lakott, arra panaszkodott, hogy túl sok a muszlim a környéken.

„Eléggé megdöbbentett bennünket, hogy milyen problémásnak találta a különböző kultúrákat. Túl sok a muszlim, túl sok a különböző bőrszínű ember” – mondta a lakástulajdonos egy ukrán nőről, aki kisgyermekével együtt költözött az otthonába. Az ukrán menekült többször is megemlítette, hogy retteg és nem érzi magát biztonságban egy ilyen negyedben. A nő és a gyereke végül máshol keresett szállást.

Egy Olga nevű ukrán nő a hírcsatornának egy olyan támogató csoport találkozóját követően beszélt, amelyet azért hoztak létre, hogy az ukránok jobban megértsék Nagy-Britannia soknemzetiségű kultúráját. Azt mondta, hogy 

„elképesztő” volt látnia ennyi különböző hátterű embert, és, hogy ő ehhez egyszerűen nem volt hozzászokva, hogy ilyen környezetben éljen. 

Egy másik ukrán nő, Okszana elmondta, hogy Kijev legjobb környékéről Birmingham legrosszabb környékére költözött, és bevallotta, hogy nagyon félt.

A riporter azt mondta Okszanának, hogy sokan nagyon megsértődnének azon, hogy nem érzi magát biztonságban a környéken, mire ő azt válaszolta, hogy utánanézett a rendőrség bűnügyi adatainak, amelyek iszlám terrorizmusról szóló esetekről számoltak be. A riportból kiderült, hogy Okszana is elköltözött Birminghamből egy új környékre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

Háború Ukrajnában

Megszólalt Putyin Kína és Oroszország valós kapcsolatáról

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.