Szeptemberben tartják meg a választásokat Szlovákiában

Többnapos vitát tartott a parlament a választások időpontjáról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 31. 18:35
HEGER, Eduard; CAPUTOVÁ, Zuzana
Pozsony, 2022. december 15. Zuzana Caputova szlovák elnök (b) fogadja Eduard Heger szlovák miniszterelnököt, miután megbukott a szlovák kormány az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson Pozsonyban 2022. december 15-én. A szeptembertől parlamenti kisebbségben kormányzó Heger-kabinettől, szűk többséggel, 78 vokssal vonta meg a bizalmat a 150 fős pozsonyi törvényhozás, amelynek 102 képviselője vett részt a szavazáson. MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák Fotó: Jaroslav Novák

Többnapos vitát tartott a parlament a választások időpontjáról.

Jóváhagyta kedden a pozsonyi törvényhozás azt a határozatot, amellyel lerövidítették a jelenlegi parlament megbízatási időszakát, és szeptember 30-ra tűzte ki az előre hozott parlamenti választások időpontját. A határozatra – amelynek elfogadásához alkotmányozó többségre, vagyis legalább 90 igen voksra volt szükség a 150 fős pozsonyi törvényhozásban – 92-en szavaztak igennel, 54 nem ellenében, két tartózkodás mellett.

Az előre hozott parlamenti választások kitűzésére annak következményeként került sor, hogy tavaly decemberben – egy ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson – megbukott Eduard Heger szeptember óta kisebbségben kormányzó kabinetje, amely ettől fogva ügyvezető kormányként látja el feladatait.

A határozat elfogadását többnapos vita előzte meg, amelynek leginkább vitatott kérdése az előre hozott választások időpontja volt. Amíg a kormánykoalíció pártjainak egy része és a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok a szeptemberi időpontot támogatták, az ellenzék egy májusi, illetve egy júniusi időpontot szeretett volna, többek közt arra hivatkozva, hogy az őszi időpont túl sok időt és döntési lehetőséget hagy az ügyvezető kormánynak.

 

Borítókép: Zuzana Caputová szlovák elnök fogadja Eduard Heger szlovák miniszterelnököt, miután megbukott a szlovák kormány 2022. december 15-én (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.