időjárás 10°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Szeptemberben tartják meg a választásokat Szlovákiában

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.01.31. 18:35 2023.01.31. 18:37
Szeptemberben tartják meg a választásokat Szlovákiában

Jóváhagyta kedden a pozsonyi törvényhozás azt a határozatot, amellyel lerövidítették a jelenlegi parlament megbízatási időszakát, és szeptember 30-ra tűzte ki az előre hozott parlamenti választások időpontját. A határozatra – amelynek elfogadásához alkotmányozó többségre, vagyis legalább 90 igen voksra volt szükség a 150 fős pozsonyi törvényhozásban – 92-en szavaztak igennel, 54 nem ellenében, két tartózkodás mellett.

Az előre hozott parlamenti választások kitűzésére annak következményeként került sor, hogy tavaly decemberben – egy ellene benyújtott bizalmatlansági indítványról tartott parlamenti szavazáson – megbukott Eduard Heger szeptember óta kisebbségben kormányzó kabinetje, amely ettől fogva ügyvezető kormányként látja el feladatait.

A határozat elfogadását többnapos vita előzte meg, amelynek leginkább vitatott kérdése az előre hozott választások időpontja volt. Amíg a kormánykoalíció pártjainak egy része és a kormánykoalícióból szeptemberben kilépett liberálisok a szeptemberi időpontot támogatták, az ellenzék egy májusi, illetve egy júniusi időpontot szeretett volna, többek közt arra hivatkozva, hogy az őszi időpont túl sok időt és döntési lehetőséget hagy az ügyvezető kormánynak.

 

Borítókép: Zuzana Caputová szlovák elnök fogadja Eduard Heger szlovák miniszterelnököt, miután megbukott a szlovák kormány 2022. december 15-én (Fotó: MTI/AP/TASR Slovakia/Jaroslav Novák)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.