A korrupciós botrány ellenére nem függesztenek fel minden Katarral kötött megállapodást

Az ilyen megállapodások egyike az EU és Katar közötti légi közlekedési megállapodás is.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 02. 01. 8:29
null
Fotó: Mark Piacentini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kirobbant brüsszeli korrupciós botrány ellenére az Európai Bizottság nem lát okot arra, hogy néhány Katarral kötött uniós megállapodást felfüggesszenek – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

Az ilyen megállapodások egyike az EU és Katar közötti légi közlekedési megállapodás is, amely továbbra is nagyobb hozzáférést biztosít a katari légitársaságoknak az európai piachoz.

Az Európai Bizottság nemet mondott arra a korábban megszavazott döntésre, hogy szüneteltessenek az arab állammal kapcsolatos minden jogalkotást, amíg az esetleges korrupcióval kapcsolatos vizsgálatok folyamatban vannak, amelyet az Európai Parlament képviselőinek egy része még decemberben megszavazott.

A jelek szerint néhány uniós képviselőnek nagyon fontos, hogy a szóban forgó légi közlekedési megállapodás továbbra is életben maradjon.

Néhányuk szerint azért kellene egyelőre felfüggeszteni ezt a megállapodást, mert ha ez a paktum is szerepet játszhatott a korrupcióban, akkor azt nehezebb lesz bizonyítani.

A kérdés csak az, miért akarnák nehezíteni a nyomozást.

Egyes törvényhozók azt is megkérdőjelezték, hogy az európaiak és a kontinens légitársaságai valójában nyertek-e egyáltalán bármit is az üzleten, hiszen korábban már több légitársaság is arra panaszkodott, hogy a megállapodás meglehetősen egyoldalúan az állami tulajdonú Qatar Airways légitársaságnak kedvez.

Az eredeti cikk Mit féltenek a brüsszeliták? – Nem minden katari megállapodást függeszt fel az EU címmel a V4NA oldalán tekinthető meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.