Brüsszeli korrupció: már évekkel korábban egyezkedtek Katarral

Az Európai Parlament állítja: nem tudott a logójával ellátott konferenciákról.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 02. 17. 9:46
Qatargate: Pier Antonio Panzeri Ready To Collaborate With Belgian Justice
Antonio Panzeri (Fotó: IPA/ABACA-PRESS) ABACA-PRESS/ Fotó: IPA/ABACA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament (EP) tudta nélkül kötött együttműködési megállapodást az EP nevében a katari kormánnyal Pier Antonio Panzeri korábbi szocialista EP-képviselő, a tavaly decemberben kirobbant brüsszeli korrupciós botrány egyik kulcsfigurája – derül ki a Politico brüsszeli hírportál pénteki cikkéből.

Eszerint az olasz politikus 2018-ban egyezett meg a katariakkal, de az egyezménynek nincs nyoma, mivel az EP hivatalos szerveit nem értesítette róla. A megállapodás értelmében „szorosabb kapcsolatot” kell kialakítani a felek között, az egyezmény közös projekteket, a tapasztalatok és a szakértelem megosztását helyezte kilátásba. Ennek megfelelően Katar 2019-ben Dohában megrendezte az első ilyen konferenciát, amelyet az Európai Parlament logójával is elláttak, s amelynek témája az emberi jogi bűncselekmények büntetlensége elleni harc volt. Érdekes módon ugyanebben az évben – EP-képviselői mandátuma lejárta után – alapította meg Panzeri a Fight Impunity (Harcolunk a büntetlenség ellen) nevű nem kormányzati szervezetet, amelyet a gyanú szerint Katar felhasznált arra, hogy befolyást gyakoroljon az Európai Parlamentre.

2020-ban még egy konferenciát szerveztek Dohában, amelyen részt vett Pier Antonio Panzeri mellett Eva Kaili akkori EP-alelnök, Marc Tarabella belga szocialista EP-képviselő és Francesco Giorgi, az EP munkatársa, Kaili élettársa. Őket azóta mind letartóztatták a korrupciós botrány nyomán.

A katariak fizették első osztályú repülőjegyeiket és szállodai szobáikat a Ritz-Carlton luxushotelben.

– Az Európai Parlamentnek hivatalosan nincs tudomása erről a dokumentumról – reagált az EP sajtószolgálata a Politicónak a katari egyezménnyel kapcsolatban.

A 2020-as konferencián részt vett további két EP-képviselő: Alessandra Moretti olasz baloldali politikus és Cristian Busoi, az Európai Néppárthoz tartozó román politikus. A Politico szerint mindketten csak a korrupciós botrány kirobbanása után jelentették, hogy ott voltak Dohában, noha már korábban kötelességük lett volna jelentést tenni. – Az Európai Parlament szponzorálta az eseményt, ezért tudniuk kellett róla, illetve arról, hogy részt vettem rajta – védekezik Moretti. Ő is és Busoi is tagadja, hogy közük lenne a Panzeri által irányított korrupciós ügyletekhez.

Borítókép: Pier Antonio Panzeri (Fotó: IPA/Abaca-Press)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.