Elemér 2024. február 28.
logo

Cseh, svéd és finn harckocsi-felajánlás Ukrajnának

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.23. 16:39 2023.02.23. 17:05
Cseh, svéd és finn harckocsi-felajánlás Ukrajnának

A cseh, svéd és finn kormány is katonai segélyszállítmány küldését jelentette be Ukrajnának. Amíg Prága katonai felszerelésben az egyik legelkötelezettebb európai támogatója Kijevnek, addig a NATO-ba igyekvő Stockholm és Helsinki is rendszeres támogatója Ukrajnának.

Csehország folytatja katonai segélyszállítmányát Ukrajnának. Jana Cernochova cseh védelmi miniszter beszámolója szerint tavaly óta a hadsereg eddig 38 harckocsit, 55 páncélozott járművet, négy repülőgépet és 13 önjáró löveget küldött. Emellett a minisztérium katonai egészségügyi anyagokat, valamint sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi anyagokat, katonai felszereléseket, lőszert és alkatrészeket adományozott Ukrajnának.

A prágai kormány szerdán döntött egy újabb szállítmányról Ukrajna számára

 – jelentette ki Cernochova anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna.

Svéd és finn felajánlás

Mindeközben Pal Jonson svéd védelmi miniszter bejelentette, hogy két német Leopard típusú harckocsit, páncélozott gyalogsági harcjárműveket és Archer tüzérségi rendszert küldenek Ukrajnába. A TT svéd hírügynökség tájékoztatása szerint Svédország a háború kirobbanása óta jelentős katonai és humanitárius segélyt küldött Ukrajnának.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO) belépni kívánó Svédország mellett Finnország sem maradt ki a ma bejelentett felajánlásokból: Helsinki három Leopard 2 típusú harckocsit küld Kijevnek. Mikko Savola finn védelmi miniszter emellett támogatást kért arra, hogy az ukrán harckocsizókat felkészítsék a Leopardok kezelésére és karbantartására – az együttműködést Németország koordinálja.

Prága nem áll meg

Karel Rehka vezérkari főnök elmondta, hogy Csehország mindenképpen további szállítást tervez, sőt néhánynak már ütemterve is van. A védelmi ágazat minden egyes Ukrajnába küldött haditechnikai cikket alapos mérlegelés után választott ki, hogy ne gyengítse a cseh hadsereget.

Hozzátette, hogy soha nem tapasztalt politikai nyomást semmilyen felszerelés szállítására vonatkozóan, ami ellentmondana az ő ajánlásával.

Cernochova azt is elmondta, hogy több mint ezer ukrán menekült, főként nők, gyermekek és idős férfiak találtak menedéket a védelmi minisztérium szálláshelyein.

Folynak a kiképzések

Mindketten arra emlékeztettek, hogy ukrán katonákat képeznek ki a közép-morvaországi Olmütz melletti Libavá területén. A helyszínen jelenleg is folyamatban van egy újabb csoport kiképzése.

Rehka elmondta, hogy a múlt év végén cseh kiképzésen vett részt az ukrán gépesített zászlóalj több mint hatszáz tagja, valamint a vegyi csapatok egészségügyi személyzetének és a mérnöki csapatoknak mintegy ötven szakembere.

Petr Fiala miniszterelnök a szerdai varsói megbeszélések után közölte, hogy a cseh kormány katonai segélye Ukrajnának az orosz támadás kezdete óta tízmilliárd koronát (160 milliárd forintot) tesz ki. Csehország 1999 óta a NATO tagja. Prága Ukrajna egyik legelkötelezettebb támogatója.

 

Borítókép: Petr Fiala cseh miniszterelnök rövid üzenetet ír az ukrán védőknek az Ukrajnának átadott T–72 harckocsira 2023. 01. 09-én. (Forrás: Petr Fiala / Twitter)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.