Vlagyimir Putyin: Megkezdjük a nukleáris erőink fejlesztését

Vlagyimir Putyin az nukleáris ütőképesség fejlesztését jelentette be a haza védelmezőjének ünnepe alkalmából, két nappal azután, hogy előirányozta az Új START amerikai–orosz nukleáris egyezmény felfüggesztését. Moszkva szárazföldi, vízi és légi haderőfejlesztésbe kezd.

Magyar Nemzet
2023. 02. 23. 11:41
Az orosz RS-28 Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta kilövését készítik elő 2023.02.20-én (Forrás: International Defence Analysis / Twitter)
Az orosz RS-28 Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta kilövését készítik elő 2023.02.20-én (Forrás: International Defence Analysis / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ahogy eddig, úgy most is fokozott figyelmet fordítunk a nukleáris triád erősítésére – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök utalva a szárazföldi, vízi és légi nukleáris ütőképességre. Az orosz nukleáris erő megerősítését előirányzó kijelentéseket Putyin azután tette, hogy, Oroszország felfüggesztette részvételét az Új START amerikai–orosz nukleáris egyezményben.

A paktumot kedden mondta fel Putyin a Kremlben elmondott beszédében, amelyben – többek között – megvádolta a Nyugatot a háború kirobbanásáért, míg a Kijevnek nyújtott fegyvertámogatásokat hibáztatta a konfliktus globális méreteiért.

Joe Biden amerikai elnök „nagy hibának” nevezte a megállapodás felfüggesztését, az ukrán tisztviselők pedig elítélték Oroszország „nukleáris terrorizmusát”.

– Oroszország győzelmének kulcsa a nép elpusztíthatatlan egységében rejlik – hangoztatta csütörtökön Putyin, hozzátéve, hogy az emberek bíznak a fegyveres erőkben, és milliók segítik a fronton harcolókat. – A különleges hadműveletben részt vevő orosz katonák bátran harcolnak az ukrajnai neonácizmus ellen, és megvédik az oroszokat az ország történelmi területein – hangoztatta az orosz elnök.

Putyin a haderőfejlesztések kapcsán elmondta:

A modern és hatékony hadsereg, valamint haditengerészet az ország biztonságának és szuverenitásának, stabil fejlődésének és jövőjének a garanciája.

Bejelentette továbbá, hogy még az idén hadrendbe állítják a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakétákat, amelyek több nukleáris robbanófej szállítására is alkalmasak. – Folytatjuk a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerek tömeggyártását, és megkezdjük a Cirkon hiperszonikus rakéták tömeggyártását is – mondta Putyin.

A Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta a „Sátán 2” becenevet viseli, és már 2018-ban bejelentette az orosz elnök, sőt az orosz „csodafegyvernek” a tervek szerint már tavaly hadrendbe kellett volna állnia – emlékeztetett a Reuters hírügynökség.

A 35 méteres rakéta hatótávolsága 18 ezer kilométer, és legalább tíz különböző célpont is megcélozható vele nukleáris töltetekkel.

A CNN amerikai hírtelevízió arról számolt be, hogy az Egyesült Államok úgy tudja, Moszkva közvetlenül azelőtt tesztelte a Szarmatot, hogy Joe Biden amerikai elnök Kijevbe látogatott volna a hét elején, ám a teszt kudarcot vallott. Az orosz védelmi minisztérium nem kommentálta a beszámolót.

 

 

 

Borítókép: Az orosz RS–28 Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta tesztkilövését készítik elő 2023. február 20-án (Forrás: International Defence Analysis via AP / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.