Biden: Az Egyesült Államok megvédi a NATO teljes egészét

Az amerikai elnök Varsóban arról beszélt, a szövetség tagjai kiállnak egymásért egy támadás esetén.

2023. 02. 22. 15:58
DUDA, Andrzej; BIDEN, Joe
Varsó, 2023. február 21. Joe Biden amerikai elnök (b2) az Andrzej Duda lengyel államfõvel folytatott megbeszélése közben a varsói elnöki palotában 2023. február 21-én. Biden kétnapos látogatásra érkezett Lengyelországba. MTI/EPA-PAP/Marcin Obara Fotó: Marcin Obara
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrajnai orosz invázió egyéves évfordulójához közeledve még fontosabb, hogy továbbra is egységesek legyünk – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a bukaresti kilencek (B9) együttműködés varsói csúcstalálkozóján szerdán. Az esemény két házigazdája, Andrzej Duda lengyel és Klaus Johannis román elnök különleges vendégként köszöntötte az amerikai elnököt és Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt. 

Az Egyesült Államok vezetője európai körútjának részeként hétfőn váratlan látogatást tett Kijevben, majd kedden a lengyel fővárosba utazott, ahonnan szerdán tér haza Washingtonba.

 – Úgy gondolom, ez bizonyítéka annak, milyen erősek vagyunk – mondta Biden a B9-ek, vagyis a NATO keleti szárnyának összejövetelén. Hozzátette:

A NATO keleti szárnya a kollektív védelem frontvonala, és ezek az országok mindenkinél jobban tudják, mi a tétje ennek a konfliktusnak.

– Az ukrajnai konfliktus nemcsak az ukránok szabadságáról szól, hanem a demokrácia szabadságáról is Európa-szerte és szerte a világon – vélte az amerikai elnök.

– A vezetők e körül az asztal körül többször felléptek annak érdekében, hogy megerősítsék közös elkötelezettségüket ezek mellett az értékek mellett – fűzte hozzá. Majd kijelentette, továbbra is kitartóan támogatni fogják Ukrajnát.

Biden ezek után arról beszélt, hogy a NATO 5. cikkelye egy szent elhatározás, és az Egyesült Államok megvédi a szövetség teljes egészét. 

A cikkely lényege, hogy amennyiben egy tagállamot támadás ér, az az egész szövetséget elleni támadásnak minősül, így minden tag köteles támogatni a megtámadott felet. Az amerikai elnök biztonsági garanciájáról éppen aznap tájékoztatta a szövetség tagjait, hogy Moszkva és Peking is arról tanúskodtak, megvédik egymást a nemzetközi színtéren.

A varsói csúcson Jens Stoltenberg rövid felszólalásában szintén megerősítette az „egy mindenkiért és mindenki egyért” elvet, azaz hogy a NATO minden tagországát megvédi.

A NATO-főtitkár arról is beszélt, Vlagyimir Putyin orosz elnök további háborúzásra készül, ezért meg kell erősíteni Ukrajna támogatását. Megengedhetetlennek nevezte, hogy Oroszország kiragadja magának az európai biztonság újabb és újabb szeleteit. – Nem lehet tudni, mikor ér véget a háború. De ha majd véget ér, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a történelem nem fog megismétlődni – idézte az MTI Stoltenberget.

A bukaresti kilencek együttműködést 2015. november 4-én alapították a román fővárosban, Andrzej Duda és Klaus Johannis kezdeményezésére. A szövetséghez aztán csatlakozott a térség hét további állama: Bulgária, Szlovákia, Csehország, Litvánia, Lettország, Észtország, valamint Magyarország is. A NATO keleti szárnyának varsói csúcstalálkozóján Novák Katalin köztársasági elnök is részt vesz hazánk képviseletében.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az Andrzej Duda lengyel államfővel folytatott megbeszélése közben a varsói elnöki palotában 2023. február 21-én. Biden kétnapos látogatásra érkezett Lengyelországba (Fotó: MTI/EPA-PAP/Marcin Obara)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.