„Moszkva és Peking kész megvédeni egymást a nemzetközi színtéren”

A háború egyéves évfordulójához közeledve asztalhoz ülnek a nagyhatalmak: a kínai államtanácsos Szergej Lavrovval és Vlagyimir Putyinnal tárgyal, Joe Biden csúcstalálkozón vesz részt Varsóban. Az intenzívebb orosz támadásoktól tartva eközben Kijev azt tanácsolta, az iskolák térjenek át a távoktatásra.

2023. 02. 22. 10:46
LAVROV, Szergej; VANG Ji
Moszkva, 2023. február 22. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (j) fogadja Vang Ji kínai államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága Fõhivatalának igazgatóját Moszkvában 2023. február 22-én. MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov Fotó: Alekszandr Nyemenov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Asztalhoz ülnek a nagyhatalmak

– Oroszország és Kína továbbra is eltökélt és elkötelezett egy többpólusú világ mellett, ahol nincsenek hegemóniák – jelentette ki Vang Ji kínai államtanácsos Moszkvában, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott. A látogatásnak erős üzenete van, hiszen Vang Ji éppen egy nappal azután érkezett az orosz fővárosba, hogy Joe Biden amerikai elnök Kijevbe látogatott – írta meg lapunk. A Kreml szerdán megerősítette, hogy moszkvai tartózkodása alatt az államtanácsos Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is tárgyalhat majd.

Hszi Csin-ping legfőbb külügyi tanácsadója a hivatali partnerével folytatott találkozón elmondta: a kínai államfő és Vlagyimir Putyin erőfeszítéseinek köszönhetően a két ország kapcsolata rendkívül dinamikusan fejlődik. Közölte továbbá, hogy a Moszkva és Peking közötti kapcsolatok erősítésén és elmélyítésén fog dolgozni, és arra számít, hogy ma új megállapodások születnek. 

Moszkva és Peking kész megvédeni egymás érdekeit a nemzetközi színtéren

 – mondta Szergej Lavrov a megbeszélést követően.

Oroszországi látogatását megelőzően Vang Ji európai körutat tett, amelynek állomásaként hazánkat is érintette. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után a kínai államtanácsos hangsúlyozta: Kína és Magyarország szívesen dolgozik együtt más békeszerető országokkal, hogy mihamarabb véget érjen a mostani háborús helyzet. Elmondta, béketárgyalásokat és diplomáciai rendezést sürgetett az ukrajnai háborúban szemben álló felek között.

Peking egyúttal visszautasította azt az amerikai vádat is, miszerint fegyvert szállítana Oroszországnak.

A bukaresti kilencek is összegyűlnek

Mindeközben Joe Biden sem ül tétlenül: mielőtt szerdán hazautazna Washingtonba, még részt vesz a bukaresti kilencek, a NATO keleti szárnyának országaiból álló szövetség találkozóján Varsóban. 

Az Egyesült Államok vezetője hétfőn váratlan látogatást tett Kijevben, majd kedden a lengyel fővárosba utazott. Volodimir Zelenszkij ukrán és Andrzej Duda lengyel elnökkel is megbeszélést folytatott, amelyek során megerősítette, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll Ukrajna mellett.

A bukaresti kilencek (B9) együttműködést 2015. november 4-én alapították a román fővárosban, Andrzej Duda és a román államfő, Klaus Johannis kezdeményezésére. A szövetséghez aztán csatlakozott a térség hét további állama: Bulgária, Szlovákia, Csehország, Litvánia, Lettország, Észtország, valamint hazánk is.

Novák Katalin köztársasági elnök a közösségi oldalán azt írta, Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnökkel együtt készült fel a varsói csúcsra, akitől rendszeresen kér tájékoztatást az Ukrajnában dúló háború alakulásáról. Bejegyzésében hozzátette: Magyarország biztonsága a legfontosabb.

A szerdai csúcstalálkozó előtt Litvánia elnöke, Gitanas Nauseda arról beszélt, a találkozón Biden elnökkel az Egyesült Államok nagyobb jelenlétét fogja sürgetni Európában, a NATO keleti szárnyában, természetesen Ukrajna további támogatása mellett.

A nemzetközi közösség aktivitása nem véletlen, hiszen pénteken lesz egy éve, hogy tart az orosz–ukrán háború. 

Az ukrán oktatási minisztérium azt javasolta, hogy minden iskola térjen át a távoktatásra, mivel az egyéves évfordulóhoz közeledve Kijev intenzív orosz támadásoktól tart.

 

Borítókép: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter fogadja Vang Ji kínai államtanácsost, a Kínai Kommunista Párt Központi Külügyi Bizottsága főhivatalának igazgatóját Moszkvában 2023. február 22-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/AFP/Alekszandr Nyemenov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.