Fordulat állt be a svéd NATO-csatlakozás folyamatában

Az Egyesült Államok gyakorolhat nyomást Törökországra álláspontja megváltoztatása érdekében.

2023. 02. 20. 20:56
CAVUSOGLU, Mevlüt; BLINKEN, Antony
Ankara, 2023. február 20. Antony Blinken amerikai (j) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az ankarai megbeszélése utáni sajtóértekezletre érkezik 2023. február 20-án. MTI/EPA/Necati Savas Fotó: Necati Savas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország korábban jelezte, hogy csak Finnország NATO-kérelmét ratifikálja, Svédországét nem. Pekka Haavisto finn külügyminiszter szombaton közölte, török kollégája, Mevlüt Cavusoglu arról tájékoztatta, hogy megítélésük szerint Finnország teljesíti a tavaly júniusi madridi NATO-csúcson kötött háromoldalú – török, svéd, finn – megállapodásban az országgal szemben támasztott követelményeket. 

Haavisto a nyár előtti csatlakozásban bízik, és azt is reméli, hogy a júliusi vilniusi csúcs előtt mindkét skandináv ország az Észak-atlanti Szerződés Szervezete tagjává válhat 

– írta a TT svéd hírügynökség.

Az elmúlt hetekben igen fagyos volt a viszony Ankara és Stockholm között, a tervezett kétoldalú találkozókat lemondták, elsősorban a stockholmi török nagykövetség előtti Korán-égetés miatt. Tobias Billström svéd külügyminiszter január végén azt mondta, hogy a svéd NATO-csatlakozási folyamat leállt.

Hétfőn azonban meglepő fordulat állt be a svéd–török viszonyban: Mevlüt Cavusoglu Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy készek további találkozókra mind Svédországgal, mind Finnországgal. 

A török külügyminiszter szerint egyértelmű, hogy Svédország még nem teljesítette a vállalásait, továbbá közölte, hogy más NATO-országoknak is meg kell sürgetniük Svédországot, hogy tegyen további lépéseket.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök hétfő délutáni sajtótájékoztatóján üdvözölte a Törökország, Finnország és Svédország közötti háromoldalú tárgyalások újraindulását, de egyelőre azt még nem tudni, mikor kerül sor az első találkozóra – mondta el a kormányfő.

A török álláspont változására azután került sor, hogy Ulf Kristersson a hétvégén a müncheni biztonságpolitika konferencián (MSC) – amit a biztonságpolitikai Davosnak is hívnak – mintegy húsz amerikai szenátorral tárgyalt. A svéd miniszterelnök a találkozó után kijelentette, világossá vált, hogy nagyon erős Svédország támogatottsága abban, hogy mielőbb NATO-taggá váljon.

 

Borítókép: Antony Blinken amerikai (j) és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter az ankarai megbeszélése utáni sajtóértekezletre érkezik 2023. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.