időjárás 8°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Embercsempészek helyett egyre inkább mobilapplikációk segítik a migránsokat

Munkatársunktól
Forrás: MTI
2023.02.08. 22:27 2023.02.08. 22:38
Embercsempészek helyett egyre inkább mobilapplikációk segítik a migránsokat

Közel hatezer határsértőt állítottak meg tavaly a román–magyar határ Bihar és Arad megyei szakaszán – közölte szerdán a román határrendészet nagyváradi területi felügyelősége.

A romániai hatóságok szerint az elmúlt egy esztendőben csökkent a határsértőket segítő személyek száma.

Ezt azzal magyarázták, hogy a migránsok egyre inkább telefonos alkalmazásokra hagyatkoznak.

A román–magyar határ hosszának 67,7 százalékát – a 22 határátkelővel rendelkező Bihar és Arad megyei határrészt – felügyelő hatóság szerdán tette közzé tavalyi éves mérlegét. A honlapján közölt beszámoló szerint a Bihar és Arad megyei határszakaszon 2022-ben közel hatezer személyt értek tetten, amint illegálisan próbált átjutni Romániából Magyarországra. Közülük 1200-an a zöldhatáron próbáltak átszökni a schengeni térségbe, őket illegális határátlépés közben vagy a határ közelében találták meg a román hatóságok. 

 

A román határrendészet szerint többségük Temesvárról érkezett, ahol csoportokba szerveződtek és utána taxival jutottak el a román–magyar határ közelébe.

Másokat az A1-es autópálya parkolóiban csempésztek be áruszállító kamionok rakterébe, de kisbuszok csomagtartójában és gépkocsikat szállító tehervonatokon is találtak határsértőket a hatóságok. Az illegális határátlépők közül mintegy négyezer-ötszázan ily módon próbáltak átjutni a határon, többségük a Nagylak II. határátkelőnél. 

A tetten ért határsértők közül 4472-en menedékjogot kértek Romániában, 1900-an pedig törvényesen, munkavállalási vízummal érkeztek, de illegálisan próbáltak továbbjutni Nyugat-Európába. Százötven határsértő hamis iratokat mutatott fel. A határrendészet szerint az előző évhez képest 2022-ben felére csökkent azon határsértők száma, akik illegálisan tartózkodtak az országban. Többségük afgán, indiai, szíriai és török volt. 

Borítókép: Migránsok a Kuznica Bialostocka-Bruzgi lengyel–fehérorosz határátkelőnél, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 18-án (Forrás: MTI/EPA/BELTA/Makszim Gucsek

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.