Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Felháborodtak az orosz ultranacionalisták Joe Biden kijevi látogatásán

Joe Biden amerikai elnök Ukrajnában tett meglepetésszerű látogatásán méltatlankodtak az orosz katonapárti és ultranacionalista körök, mondván az orosz elnöknek és nem az amerikainak kellene „elfoglalni” Kijevet. A keményvonalas katonai bloggerek szerint Vlagyimir Putyin „puha” megközelítéseket alkalmaz a csatatéren, ahol szerintük ideje lenne „új fokozatba kapcsolni”.

Magyar Nemzet
Forrás: CNN2023. 02. 21. 9:00
MEDVEGYEV, Dmitrij; PUTYIN, Vlagyimir
Gorkij, 2022. október 19. Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetõje a Biztonsági Tanácsnak Vlagyimir Putyin orosz államfõ részvételével tartott videokonferenciáján vesz részt a Moszkva melletti Gorkijban 2022. 2022. október 19-én. A nap folyamán Putyin bejelentette, hogy hadiállapotot vezet be azon a négy ukrajnai területen, amelyet Oroszország szeptember végén egyoldalúan a területéhez csatolt. A hatályba lépett rendeletet értelmében az orosz erõket még szélesebb jogkörökkel ruházzák fel a donyecki, a luhanszki, a zaporizzsjai és a herszoni régióban. MTI/AP/Szputnyik pool/Jekatyerina Stukina Fotó: Jekatyerina Stukina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Biden Vlagyimir Putyin elnök előtt ért Kijevbe. Közel egy évvel a konfliktus kezdete után Kijevbe az orosz elnököt várjuk, és nem az Egyesült Államok elnökét” – hívta fel a figyelmet a CNN amerikai televízió az orosz hadsereg és a haditengerészet egyik tagjának a Telegramon közzétett üzenetére.

Az amerikai elnök meglepetésszerű hétfői ukrajnai látogatása dühöt és zavarodottságot váltott ki számos orosz katonai szakértőben, fokozva a nyomást Putyinon, aki a mai napon a Kremlben tart beszédet, tájékoztatva a képviselőket az ország helyzetéről és az Ukrajnában zajló „speciális katonai hadműveletről”.

Amíg Biden kijevi látogatása szimbolikus erőt adhatott Ukrajnának a háború egyéves évfordulójához közeledve, addig felháborodást keltett az orosz katonapárti és ultranacionalista körökben, akik azt várják, hogy az orosz elnök „új vívmányokat” jelent be a Kremlben tartott mai felszólalásában a konfliktus tekintetében – amely esetében néhány elemző a háború kikiáltását és az általános mozgósítást sem zárja ki.

Úgy tűnik, van ebédszünet egy szent háborúban

– írta Szergej Mardan orosz újságíró az amerikai elnök látogatásáról. Míg Igor Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) volt tisztje szerint Biden felkereshette volna a kelet-ukrajnai frontvonalat, és azt is „sértetlenül úszta volna meg”.

Girkin azok közé a keményvonalas katonai bloggerek közé tartozik – több száz ezer követővel –, akik az orosz lakosságnak tesznek közzé elemzéseket a konfliktusról. 

A bloggerek rendszeresen bírálják Putyint a csatatéren mutatott, szerintük „puha” megközelítései miatt.

Sokuknak pedig Biden látogatása egy újabb szimbóluma az „akadozó” folyamatoknak.

Dmitrij Medvegyev, korábbi orosz elnök és az orosz biztonsági tanács jelenlegi elnökhelyettese maga is kifejtette véleményét az amerikai elnök ukrajnai látogatása kapcsán.

Biden, miután előzetesen biztonsági garanciákat kapott, elutazott Kijevbe. Sok fegyvert ígért, és sírig tartó hűséget esküdött a neonáci rezsimnek 

– fogalmazott.

Hozzátette: a Nyugat rendszeresen szállít fegyvereket és pénzt Kijevbe, ezzel lehetővé téve a NATO-országok hadiiparának, hogy pénzt keressenek és fegyvereket lopjanak el, amelyeket terroristáknak adnak el szerte a világon.

Medvegyev maga is közismert a harcias kijelentéseiről és nyilatkozatairól.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, a kormányzó Egységes Oroszország párt vezetője 2022. október 19-én (Forrás: MTI/AP/Szputnyik pool/Jekatyerina Stukina)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.