időjárás 16°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Hetente néhány száz métert haladnak az orosz erők

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.07. 13:20 2023.02.07. 13:39
Hetente néhány száz métert haladnak az orosz erők

Oroszország nagy valószínűséggel már január eleje óta próbálkozik a jelentősebb támadó hadműveletek újraindításával Ukrajnában, és a műveleti cél szinte bizonyosan a Donyeck megye még ukrán ellenőrzés alatt álló térségeinek elfoglalása – áll a brit katonai hírszerzés kedden ismertetett helyzetértékelésében. A londoni védelmi minisztérium által közzétett hírszerzési összefoglaló szerint azonban 

az orosz fegyveres erők hetente alig néhány száz méternyi területet tudtak eddig megszerezni, és ennek csaknem biztosan az az oka, hogy Oroszországnak sem elégséges mennyiségű muníciója, sem elegendő létszámú, hadszíntéri manőverekre bevethető alakulata nincs sikeres offenzívák elindításához.

A brit katonai hírszerzés szerint valószínű az is, hogy a magas rangú orosz vezénylő tisztek a rájuk nehezedő politikai és szakmai nyomás alatt olyan terveket készítenek, amelyek elégtelen létszámú, tapasztalatlan alakulatok elé tűznek ki irreális célokat.

Az orosz vezetés várhatóan továbbra is széleskörű előrenyomulást követel. Változatlanul valószínűtlen azonban, hogy Oroszország fel tudna vonultatni olyan erőket, amelyek a következő hetekben jelentősen befolyásolhatnák a háború kimenetelét – fogalmaz keddi összefoglalójában a brit katonai hírszerzés.

Borítókép: magányos járókelő Bahmutban 2023. január 20-án (Fotó: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk)

Háború Ukrajnában

Lakóházakat találtak el az oroszok Zaporizzsjában, rengeteg a sérült + videók

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.