Indok nélkül váltotta le donbaszi főparancsnokát Zelenszkij

Eduard Moszkaljov 2022. márciusa óta töltötte be a pozíciót.

Magyar Nemzet
Forrás: Reuters2023. 02. 27. 8:38
ZELENSZKIJ, Volodimir
Dnyipro, 2022. július 9. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök helyi vezetõkkel tanácskozik dnyipropetrovszki régióban tett látogatása során 2022. július 8-án. MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: Ukrán elnöki sajtószolgálat
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indok nélkül menesztette Volodimir Zelenszkij a keleti fronton harcoló alakulatokért felelős egyik magas rangú katonai vezetőt − adta hírül a Reuters hírügynökség. A Donbasz védelméért felelős Eduard Moszkaljov főparancsnok leváltását vasárnap késő este jelentette be az ukrán elnök, nevét pénteki szokásos videóbejelentkezésében külön ki is emelte, azonban arról, hogy miért kellett távoznia posztjáról, azóta sem beszélt. 

Az ukrán haderő Facebook- és Twitter-oldalán sem indokolták meg a döntést. 

Moszkaljov 2022. márciusa óta töltötte be a pozíciót. Távozásának talán köze lehet ahhoz, hogy az orosz erők lassan, de magabiztosan haladnak előre a keleti fronton, a Donbasz térségben. Vasárnap a hírhedt orosz zsoldoshadsereg, a Wagner-csoport vezetője bejelentette: az orosz egységek elfoglalták a stratégiai fontosságú Bahmut mellett fekvő Jahidne települését. Az ukrán fél ugyanakkor nem erősítette meg a hírt, arról azonban beszámoltak, hogy a térségben óriási harcok dúlnak, február 20 és 22 között a Wagner-csoport mintegy 200 tagját ölték meg itt. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.