időjárás 17°C Beáta , Izolda 2023. március 22.
logo

Londonba látogat ma Volodimir Zelenszkij

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 10:25 2023.02.08. 11:20
Londonba látogat ma Volodimir Zelenszkij

Londonba látogat szerdán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki egyebek mellett az ukrán katonáknak nyújtott nagy-britanniai kiképzési program jelentős bővítéséről tárgyal Rishi Sunak brit miniszterelnökkel - közölte szerda délelőtt Sunak hivatala. 

A Downing Street tájékoztatása szerint a brit kormány felajánlja, hogy a program hosszabb távra szóló részeként NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett technológiájú harci repülőgépek üzemeltetésére nyújt kiképzést ukrán pilótáknak.

A beszámoló megfogalmazása szerint ennek célja az, hogy az ukrán vadászpilóták a távolabbi jövőben is védelmezni tudják Ukrajna légterét. A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása ugyanakkor nem említi, hogy Nagy-Britannia vagy bármely más nyugati NATO-szövetséges harci repülőgépek ukrajnai szállítását tervezné.

Rishi Sunak szóvivőjének szerdai megfogalmazása szerint e hosszú távra szóló képességfejlesztési befektetés részeként Nagy-Britannia együttműködik Ukrajnával és a nemzetközi szövetségesekkel az ukrán védelmi igényeknek megfelelő kollektív támogatás összehangolásáról.

A Downing Street január végén egyértelműen azt közölte, hogy Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne praktikus a kiképzési idő hosszúsága miatt.

A brit kormány ugyanakkor – a nyugati NATO-szövetségesek közül elsőként – azt már korábban bejelentette, hogy páncélozott harcjárműveket szállít Ukrajnának. E program keretében Ukrajna 14 Challenger 2 harckocsit és hozzávetőleg harminc AS90 önjáró löveget kap Nagy-Britanniától. A Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harckocsi, amely 1998 óta áll hadrendben a brit hadseregben. Az ugyancsak brit tervezésű és gyártású, 45,7 tonna önsúlyú AS90 önjáró lövegeket 1992-ben rendszeresítették a brit fegyveres erőknél. Nagy-Britannia már megkezdte az ukrán katonák kiképzését a Challenger 2 harckocsik és az AS90 típusú önjáró lövegek üzemeltetésére.

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint Rishi Sunak miniszterelnök felajánlja Zelenszkijnek, hogy Nagy-Britannia bevonja a kiképzési programba az ukrán tengerészgyalogságot is. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint ez annak a programnak a kiegészítése lenne, amelynek alapján Nagy-Britannia az utóbbi hat hónapban tízezer ukrán katona harckészségét fejlesztette. Ebben a brit kiképzési programban az idén további húszezer ukrán katona vesz részt.

Ukrán (b) és ausztrál katona az angliai Wiltshire grófságban elterülõ Salisbury-síkságon, ahol az ausztrál hadsereg segít a brit fegyveres erõknek az ukrán katonák kiképzésében 2023. február 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
MTI/AP/PA pool/Ben Birchall

A Downing Street szerdai tájékoztatása szerint a brit kormányfő felajánlja azt is, hogy Nagy-Britannia nagyobb hatótávolságú eszközökkel látja el Ukrajnát.

Sunak szóvivője nem részletezte, hogy ez milyen típusú katonai felszerelés szállítását jelenti. Kijelentette ugyanakkor: a cél az ukrán frontvonalakra nehezedő nyomás enyhítése mellett az, hogy Oroszország ne tudja folyamatosan támadni a kritikus fontosságú ukrán civil infrastrukturális létesítményeket.
   Volodimir Zelenszkij szerdán várhatóan felszólal a londoni parlamentben is.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) Rishi Sunak brit miniszterelnököt fogadja Kijevben 2022. november 19-én (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

Háború Ukrajnában

Lakóházakat találtak el az oroszok Zaporizzsjában, rengeteg a sérült + videók

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.