Nem váltotta be a spanyolországi áfacsökkentés a hozzá fűzött reményeket. Hiába törölte el a kormány január 1-jével az alapvető élelmiszerek áfáját (tej, tojás, sajtok, kenyérfélék), illetve csökkentette az olajok és tészták általános forgalmi adóját (tízről öt százalékra), a drágulás az év első hónapjában folytatódott.
A Nemzeti Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint bár az áfacsökkentésben érintett termékek ára valóban alacsonyabb lett, más termékeké (például a konzerveké, joghurtoké, húsoké, különösen a halaké és a gabonaféléké) viszont egyik pillanatról a másikra 20–40 centtel nőtt meg (átszámolva körülbelül 70–160 forint), ami odáig vezetett, hogy januárban további 0,4 százalékkal magasabb lett az átlagos heti bevásárlások végösszege.
A kormánykoalíció szélsőbaloldali tagja, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) azt javasolta, hogy csökkentsék a húsok áfáját is, mivel azok is alapvető élelmiszernek számítanak vagy pedig állapítsanak meg egy körülbelül 14 százalékos bónuszt a bevásárlókosarak végösszegére, hogy a családok valóban érezzék a nekik szánt segítséget.
Luis Planas agrárminiszter hétfőn közölte: jó okuk van azt feltételezni, hogy az élelmiszer-infláció most érte el a tetőpontját, ezért nem terveznek újabb kedvezményeket bevezetni. Szerdán ugyanakkor mégiscsak megnyitották az utat a további segítségnyújtás mellett. Bejelentették, hogy ha az élelmiszerek ára a folytatásban sem csökken, beemelik az adókedvezménnyel érintett termékek közé a halakat és más húsféléket is.