Romokban a spanyol egészségügy

A szervezők szerint egymillióan tüntettek vasárnap Madridban a közegészségügyi rendszer védelméért. Az alapellátásban dolgozó orvosok és ápolók körülményeik javítását, béremelést és a várólisták rövidítését követelik.

Munkatársunktól
2023. 02. 13. 15:10
null
Madrid, 2022. március 19. Spanyol zászlót tartva tüntetnek a VOX spanyol jobboldali párt tagjai az áram, az üzemanyagok és az alapvetõ élelmiszerek árának növekedése miatt és a spanyol kormány ellen Madridban 2022. március 19-én. MTI/EPA/EFE/Ballesteros Fotó: Ballesteros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem látott tömeg gyűlt össze hétvégén a madridi Cibeles téren, hogy az egészségügyi rendszer tönkretétele ellen tüntessen. A megmozdulást 74 szervezet hívta össze, a helyi orvosokon, ápolókon és lakókon kívül vidékről is számtalan résztvevő érkezett. A szervezők szerint legkevesebb egymillióan, a kormánydelegáció szerint 250 ezren vettek részt az eseményen. Nem Madrid volt az egyetlen, ahol tüntettek, Santiago de Compostelában húszezren, Burgosban tizenegyezren vonultak utcára, hogy megoldást követeljenek.

A spanyol alapellátásban dolgozó házi- és gyermekorvosok novemberben hirdettek határozatlan idejű sztrájkot, amely most lépett a tizedik hetébe, emellett hetente szerveznek tüntetéseket tarthatatlan munkakörülményeik és a bérrendezés hiánya miatt. 

A legfontosabb probléma a szakemberhiány, miután több mint négyezer-ötszáz orvos és legkevesebb harmincezer ápoló hiányzik a kórházakból és a rendelőkből, ami miatt nem tudnak megfelelő figyelmet biztosítani a betegeknek. A várólisták végeláthatatlanok, Katalóniában és Valenciában már egy házi- és gyermekorvosi konzultációra is átlagosan tíz napot kell várni, de Madridban sem jobb a helyzet, ahol kilencnapos a várakozási idő.

Az orvosok azért sztrájkolnak és tüntetnek, hogy minden páciensre minimum tíz percet fordíthassanak, mert jelenleg ennek a felét sem tudják biztosítani nekik. A probléma súlyosságát reprezentálja, hogy az állampolgárok jelentős része a sürgősségi osztályokat keresi fel a téli meghűléses, illetve influenzaszerű megbetegedésekkel is. Emiatt viszont már ott is káosz alakult ki, januárban voltak olyan intézmények, ahol a betegek egy-két napot vártak a váróteremben arra, hogy ágyat kapjanak. Múlt héten pedig egy kislány tragédiája rázta meg az állampolgárokat Valenciában, akit szülei hiába vittek háromszor kórházba, egyik intézményben sem tudtak odafigyelni rá és megfelelően kivizsgálni, végül hashártyagyulladásban meghalt.


 

A szakszervezetek és a madridi kormány közötti tárgyalásokon az egészségügyi rendszer küszöbönálló összeomlása ellenére sem történik előrelépés, sőt három hónap elteltével is minden egyeztetés holtponton áll. A szakszervezetek szerint sem a központi, sem a regionális kormány nem hajlandó kommunikálni velük.

A madridi orvosok a tavaly bejelentett új regionális egészségügyi modell bevezetése ellen is tiltakoznak. Ennek lényege, hogy nyolcvan kórházon kívüli sürgősségi központot nyitnának meg az autonóm közösségben, ahol 24 órás felügyeletet kellene biztosítani megfelelő orvosokból és ápolókból álló csapatok nélkül. Több esetben videós konzultációt is tartaniuk kellene, mely a szakemberek szerint rendkívül veszélyes és hibás diagnózisokhoz vezethet.

Ma ismét összegyűltünk Madridban, hogy kimondjuk: nem fogadjuk el ezt a modellt és nem játszunk az egészséggel

– emelték ki a madridi szervezők kiáltványukban, miközben a tömeg fehér zsebkendőt emelt a magasba és az „egyesült nép soha nem lesz legyőzve” szlogent skandálta. Az egyik közegészségügyi dolgozó hangsúlyozta: a gyermekgyógyászat a madridi régióban az elmúlt évben katasztrófa volt, egy másik pedig arra kérte a fiatal egészségügyi dolgozókat, hogy ne vándoroljanak el az országból, mert szükség van rájuk.

A politikai vezetők egymást hibáztatják a kialakult helyzet miatt. Pedro Sánchez miniszterelnök szerint a jobboldali vezetésű madridi régió egészségügyi modellje kudarcra van ítélve, miután azon alapszik, hogy „mindenki gyógyítson, aki tud, privatizációk és megszorítások mellett”.

A Néppárt (PP) vezetője, Alberto Núnez Feijóo nem habozott a válasszal és a központi kormányt tette felelőssé az egészségügyi rendszer küszöbönálló összeomlásáért. Szerinte a demonstrációt nem hívták volna össze, ha lenne elég orvos az alapellátásban, de „a kormány szerint a létszámhiány hazugság”. A madridi közösség alelnöke a maga részéről annyit közölt, hogy a résztvevők „adatok helyett szlogenekre hagyatkoznak”, miközben a regionális vezetők „tárt karokkal várják” őket a tárgyalásokon. Véleménye szerint a szakszervezetek azok, amelyek három hónap elteltével is akadályozzák a megegyezést, és nem hajlandók közös nevezőre jutni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ballesteros)


 


 


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.