Százezrek tüntettek Franciaországban a nyugdíjreform ellen

A szakszervezetek közös nyilatkozatban szólították fel a kormányt a törvényjavaslat visszavonására.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 11. 19:24
Párizs, 2023. február 11. A francia kormány tervezett nyugdíjreformja elleni párizsi tüntetés 2023. február 11-én. MTI/EPA/Teresa Suarez Fotó: Teresa Suarez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton több százezren tüntettek Franciaország-szerte, hogy tiltakozzanak a kormány nyugdíjreformtervei, köztük a nyugdíjkorhatár 62-ről 64 évre történő emelése ellen.

Az OECD-országok közül a franciák töltik a legtöbb évet nyugdíjban, és a közvélemény-kutatások szerint az emberek jelentős többsége nem szívesen mondana le erről. Emmanuel Macron francia elnök szerint azonban a reform elengedhetetlen a nyugdíjrendszer fenntarthatóságához.

A szombati tüntetéseket megelőzően valamennyi nagy szakszervezet közös nyilatkozatban szólította fel a kormányt a törvényjavaslat visszavonására. Arra figyelmeztettek, hogy március 7-től egész Franciaországot leállítják, ha követeléseiket nem teljesítik. Február 16-ra már terveznek egy sztrájkot.

A szakszervezetek jelentős részvételre számítottak a hétvégi tüntetéseken minden korosztályból és társadalmi rétegből. A békés párizsi demonstrációkat ugyanakkor kisebb összecsapások is beárnyékolták. Egy autót és néhány szemetest felgyújtottak, a rendőrök pedig könnygázzal oszlatták a radikális felvonulókat.

A tervezett nyugdíjreform miatt a párizsi Orly repülőtéren szombaton meglepetésszerű sztrájkot tartottak, ami a francia légiközlekedési hatóság közleménye szerint késéseket okozott, és számos járatot törölni is kellett.

Borítókép: A francia kormány tervezett nyugdíjreformja elleni párizsi tüntetés 2023. február 11-én (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suarez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.