időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Szili Katalin: Magyarország számára alapelv, hogy minden magyar számít

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.04. 09:42 2023.02.04. 10:02
Szili Katalin: Magyarország számára alapelv, hogy minden magyar számít

Az anyaország odafigyeléséről biztosította az amerikai magyarság képviselőit Szili Katalin miniszterelnöki megbízott Washingtonban a regionális diaszpórakonferencián, majd a helyi magyarok központjában tett látogatáson.

Örömét fejezte ki, hogy a Washingtonban működő Kossuth Ház otthont ad magyar szervezetek számára, ahol olyan programokat szerveznek, amelyek segítik a magyarokat az identitásuk megőrzésében, a fiataloknak pedig nyelvet tanítanak.

A közösségi események, akár fesztiválok szintén segítik az összetartozást, és ez egy olyan érték, amit meg kell őrizni – mondta a határon túli autonómiaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, és hozzátette, hogy

a helyi magyarokkal szervezett találkozókon kapott visszajelzések azt mutatták meg, hogy a magyar kormány jó úton jár az elmúlt tizenkét év nemzetpolitikájával.

A washingtoni Kossuth Házban tett látogatása után Szili Katalin hangsúlyozta, Magyarország számára alapelv, hogy minden magyar számít. Ennek része, hogy a világban élő magyarság számíthat Magyarországra, és Magyarország számít rájuk – hangoztatta.

Ahogy a Magyar Nemzet korábban megírta, Szili Katalin néhány héttel ezelőtt Kárpátalján, a Beregszászi Értelmiségi Fórumon tartott beszédet a kultúra napi programsorozat részeként. Ekkor a több helyszínen leszedték a magyar zászlókat a magyar fenntartású közintézményekről, ráadásul a miniszterelnöki megbízottat a munkácsi várba sem engedték be. 

Szili Katalin ekkor leszögezte, hogy „nincs más lehetőségünk, mint összefogni és kiküszöbölni minden lehetőséget, kísérletet, ami megosztaná a magyar kisebbséget”.

A miniszterelnöki megbízott szavai szerint fontos, hogy a magyarság XXI. századi válaszokat tudjon adni az olyan új kihívásokra, mint a migráció, a pandémia vagy az Ukrajnában dúló háború. 

Ennek során a nemzetre, bárhol is legyenek közösségei, diaszpórái a világban, úgy kell tekinteni, mint egy és azonos, összetartó közösségre.

Nem tudjuk visszafordítani a történelem kerekét, de tompítani lehet azon, ami a trianoni fájdalmakat kíséri, a kultúra, a hagyomány, az identitás és a nyelv összeköt bennünket még akkor is, ha nemzettársaink, akár a Vajdaságban, Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, vagy itt lent, Baranya-Somogy határán a határon túlra szakadtak

– fogalmazott Szili Katalin a trianoni békeszerződés 102. évfordulóján tartott beszédében.

Hozzátette, hogy „nem egy megalkuvó Európában, hanem a nemzetek olyan Európájában hisz, ahol a szuverenitásunkat meg tudjuk őrizni, ahol a szabad együttműködés biztosítja a közös értékeken alapuló együttműködést”. Kiemelte, hogy „csak ez lehet a jövő, ez biztosíthatja, hogy magyarok tudjunk maradni bárhol a világban, és mindig számíthassunk egymásra”.

Borítókép: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott (Fotó: MTI/Vajda János)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.