A kínai befolyásszerzés meglepő vetületére világítottak rá Amerikában

A kínai–amerikai kapcsolatok alakításának felmérésével megbízott kongresszusi bizottság első ülésnapján a bizottság elnöke a kínai jelenlét kapcsán széles körben ismert veszélyek és kockázatok mellett elmondta: a maga részéről aggasztónak tartja Kína földvásárlásait az Egyesült Államok területén. Kína az Egyesült Államok agráriumában egyelőre nem jelentős szereplő, de jelenlétét dinamikusan növeli, ami már élelmezésbiztonsági kérdéseket vet fel.

2023. 03. 02. 13:58
null
Hajdúböszörmény, 2022. június 9. Gabona ültetvény a Nyírség és a Hajdúság találkozásánál fekvõ város határában, amelyen a csapadék, a vízhiány miatt kisebbek az idén a kalászok a szokásosnál, benne kevesebb szem is érlelõdött és a napsütés, a forróság miatt kényszerérett lett az õszi árpa. Az õszi vetésû szántóföldi növények aratása az átlagos években június végén szokott kezdõdni. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte munkáját az Egyesült Államok képviselőházának kínai–amerikai kapcsolatokkal foglalkozó szakbizottsága. A bizottság feladata a Kína által jelentett fenyegetés és a kínai befolyásszerzés lehetséges megjelenéseinek előrejelzése, illetve kétpárti álláspont kidolgozása arról, hogy az Egyesült Államok hogyan alakítsa a jövőben kétoldalú kapcsolatait a népköztársasággal. A tét nem kicsi, a bizottság elnöke, Mike Gallagher wisconsini republikánus képviselő egyenesen úgy fogalmazott:

Nevezhetjük stratégiai versengésnek, de ez semmiképp sem egy udvarias teniszmérkőzés. (…) Ez a harc arról szól, hogyan néz majd ki az élet a XXI. században.

A bizottság szerdai ülésén azonban a technológiai verseny, Kína folyamatos kémkedése, a koronavírussal kapcsolatos tisztázatlan kérdések veszélyei és a kíméletlen gazdasági-technológiai verseny mellett egy újabb aspektus is előkerült.

 

Kínai személyek és kínai tulajdonú vállalkozások ugyanis kirívóan sok, mezőgazdasági művelésre alkalmas földterületet vásároltak az Egyesült Államok területén az utóbbi években.

 

A kongresszus egyes tagjai ezt nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekintik. Dusty Johnson dél-dakotai republikánus képviselő elmondta, Kína jelenleg ugyan nem jelentős szereplő az amerikai mezőgazdaságban, de növekvő külföldi részesedése aggodalomra ad okot.

„Az élelmezésbiztonság nemzetbiztonság” – mondta. „Láttuk, hogy Oroszország képes volt aránytalan mértékű befolyást gyakorolni Európára a földgázszállítások révén. Hasonlóképpen, ha Kína ellenőrzése alatt tartja az élelmiszerellátást Dél-Amerikában, Afrikában, Délkelet-Ázsiában, sőt Észak-Amerikában is, az nagyobb hatalmat, nagyobb kényszerítő erőt adhat nekik a világ felett” – fogalmazott.

A szövetségi szabályozás nem korlátozza, hogy a mezőgazdasági magánterületekből mennyi lehet külföldi tulajdonban, ugyanakkor minden külföldi területvásárlásról 90 napon belül hivatalos úton tájékoztatni kell az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumát. A szabályozó szerv a Forbes üzleti magazin információi szerint ugyanakkor a közelmúltban erős kritikákat kapott politikusoktól, mivel – munkaerőhiányra hivatkozva – 2015 és 2018 között nem vizsgálta, így nem is büntette a bejelentés elmulasztását.

 

Johnson a bizottság ülésén kitért arra is, hogy Kínának saját határain túl mintegy 1300 mezőgazdasági feldolgozóüzeme van, és ez a szám gyorsan növekszik.

 

„A [bizottság által szakértőnek felkért] tanúk által elmondottak alapján egyvalami bizonyos: nem adhatunk kényszerítő hatalmat a Kínai Kommunista Pártnak a gazdaságunk felett” – hangsúlyozta Johnson, megemlítve még a megújuló technológiákat, a ritkaföldfémeket, az acélt, illetve az ezekre épülő vagy teljesen más iparágakat.

Az élelmiszeripar az egyik olyan terület, ahol továbbra is versenyelőnyben vagyunk; ezt semmiképpen sem szabad hagynunk elveszni

– vélekedett a politikus.
 

Kísérlet a természeti erőforrások megszerzésére? Nem az egyesült államokbeli mezőgazdasági területek az elsők, amelyek kapcsán többen szkeptikussá váltak Kína vagy kínai személyek valós szándékait illetően. 2011-ben Izlandon kavart közéleti vihart Huang Nubo kínai üzletember egymilliárd koronás (mai árfolyamon körülbelül 2,4 milliárd forintos) ajánlata, amelynek keretében egy, a Vatnajökull Nemzeti Park szomszédságában lévő 300 négyzetkilométeres területet szeretett volna megvásárolni, és turisztikai központtá alakítani szállodával és golfklubbal. A tervnek sok ellenzője akadt, akiket a relatíve nagy terület külföldi tulajdonlása mellett az is aggasztott, hogy a felépítendő komplexum beszennyezheti az ország egyik legnagyobb nemzeti parkját. Az ügylet hónapokig húzódott, mire az izlandi illetékes szervek megállapították, hogy nem támogatható a földeladás. „Ha tudtam volna, hogy az ajánlatom nem felel meg a szabályozásnak, nem fektettem volna bele ennyi időt és energiát” – nyilatkozta akkor sértődötten Nubo.

 

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Oláh Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.