időjárás 1°C Gedeon , Johanna 2023. március 28.
logo

Kína nem fél versenyre kelni az Egyesült Államokkal

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.08. 13:24 2023.02.08. 13:28
Kína nem fél versenyre kelni az Egyesült Államokkal

A pekingi kormány kínai érdekek melletti határozott kiállását hangsúlyozta szerdán a kínai külügyminisztérium szóvivője, ám egyúttal a kínai–amerikai, valamint a kínai–ausztrál kapcsolatok normalizálásáért szállt síkra. – Határozottan meg fogjuk védeni Kína szuverenitását, biztonságát és üzleti érdekeit, de felszólítjuk Washingtont, működjön együtt velünk a kétoldalú kapcsolatok szilárd, stabil szintre helyezésében – fogalmazott sajtótájékoztatóján Mao Ning.

Leszögezte azt is, hogy Kína nem fél versenyre kelni az Egyesült Államokkal, de a pekingi kormány reméli, a kétoldalú kapcsolatokat nem csupán ez a rivalizálás fogja meghatározni.

– Versengés ürügyén szapulni egy országot, korlátozni a törvény által megengedett fejlesztési programjait és gyengíteni ipari és ellátóláncait, nos, ez a viselkedés nem illik egy nagy és felelősségteljes országhoz – húzta alá, hozzátéve, hogy az Egyesült Államoknak elfogulatlanul és gyakorlatiasan kell Kínára tekintenie.

Joe Biden amerikai elnök a kongresszusban kedden elmondott évértékelő beszédében az amerikai–kínai viszonyra kitérve azt mondta, az Egyesült Államok versengést akar, nem pedig konfliktust, de ha szükséges, megvédi az érdekeit, ahogy tette a múlt héten  – utóbbival az Egyesült Államok légterét átszelő kínai léggömb megsemmisítésére utalt. Washington és Peking között a múlt héten újult ki a feszültség, a szóban forgó léggömb amerikai légtérbe jutása nyomán. Bár Kína sietett leszögezni, hogy egy eltévedt meteorológiai ballonról van szó, a Pentagon kémléggömbnek minősítette a légi eszközt, és megsemmisítette.

Az Egyesült Államok nem hagyja válasz nélkül, ha Kína megsérti a szuverenitását

– fogalmazott beszédében Biden. A két nagyhatalom között az utóbbi években elmérgesedett a viszony több vitás kérdés – például a hszincsiangi ujgurok emberi jogi helyzete és a kereskedelem terén folytatott versengés – miatt. Az Egyesült Államok emellett októberben elrendelte a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható csipek exportjának, valamint a félvezetők gyártásához szükséges berendezések Kínába szállításának korlátozását.

Jobb a viszony Ausztráliával

Ugyancsak szerdán Mao Ning a Peking és Canberra közötti kapcsolatok stabilabbá tételét is sürgette, alig két nappal Vang Ven-tao kínai kereskedelmi miniszter és ausztrál kollégája, Don Farrell virtuális egyeztetése után, melyet Canberra sikeresnek minősített.

Kína kész együttműködni Ausztráliával, és kölcsönös tiszteleten nyugvó párbeszédet folytatni

– jelentette ki, hangsúlyozva, hogy a két országnak közös nevezőt kell találnia, félretéve az ellentéteket.

Az ausztrál–kínai kapcsolatok 2018-ban indultak romlásnak, miután Ausztrália kizárta a Huawei és ZTE kínai mobilgyártókat az ausztrál 5G-hálózat kiépítéséből, Kína pedig kereskedelmi szankciókat vezetett be Ausztráliával szemben. Canberra mindemellett nehezményezte Kína fokozódó fegyverkezését a régióban.

Borítókép: Az amerikai haditengerészet által 2023. február 7-én közreadott képen tűzszerészek gyűjtik be az amerikai katonaság által az ország légterében előző nap lelőtt kínai léggömböt a dél-karolinai Myrtle Beach partjainál február 5-én (Fotó: MTI/AP/Amerikai haditengerészet)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.