Egy baloldali orvosi lap szerint a genderideológia veszélyes a gyermekekre

A baloldalhoz köthető British Medical Journal orvosi kiadvány arról számolt be a közelmúltban, hogy a genderideológia továbbra is tele van orvosi és szakmai ellentmondásokkal, és semmiképpen sem tekinthető egzakt tudománynak.

Magyar Nemzet
Forrás: Tűzfalcsoport2023. 03. 01. 12:51
lmbtq italy
Two gay men wear a peace flag with two interlocking male symbols during the Napoli Pride in Naples, Southern Italy, on July 2, 2022. (Photo by Eliano Imperato / Controluce via AFP) Fotó: Eliano Imperato / Controluce via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A British Medical Journal (BMJ) a tanulmányának bevezetéseként feleleveníti Yaeli Martinez történetét, aki 16 évesen kezdte el a hormonkezelést, majd a történtek hatására – sajnálatos módon – 19 éves korában az öngyilkosságba menekült.

A hasonló esetek ellenére a genderideológia képviselői visszatérően hangoztatják azon álláspontjukat, hogy a kapcsolódó orvosi kezelések és beavatkozások nem ellentmondásosak, azokat szigorú tudományos tények támasztják alá.

A BMJ tanulmánya azonban óvatosságra int, és felidézi, hogy nemzetközi szinten az irányító testületek eltérő következtetésekre jutottak a nemi diszfória orvosi kezelésének biztonságosságát és hatékonyságát illetően. 

Az ügyben illetékes svéd Nemzeti Egészségügyi és Jóléti Tanács is arra a megállapításra jutott tavaly, hogy a pubertásblokkolók és a hormonkezelés kockázatai jelenleg meghaladják a lehetséges előnyöket, de a Finnország közegészségügyi szolgáltatásait felügyelő ügynökség, az Egészségügyi Választási Tanács is hasonló irányelveket adott ki − írja a Tűzfalcsoport.

Egyre nagyobb számban fordulnak a nemi klinikákhoz a nemi diszfóriával valójában nem rendelkező serdülők, akiken gyakran megfelelő pszichológiai feltárás nélkül és elsietett módon végeznek el visszafordíthatatlan beavatkozásokat. A magukat fiúnak valló tinédzser lányok melleit eltávolítják, a serdülő fiúkon és lányokon arcrekonstrukciós műtéteket végeznek, sőt olyan nemiszerv-rekonstrukciós műtétet is végrehajtanak, amely végleges sterilizációt okoz.

Teszik mindezt úgy, hogy még a „tudomány” szakértői is elismerik, hogy semmilyen érdemi bizonyítékkal nem rendelkeznek az ellátások eredményességéről és biztonságáról. 

Robert Garofalo, a chicagói Lurie Gyermekkórház serdülőgyógyászati osztályának vezetője például korábban úgy fogalmazott, hogy a bizonyítás továbbra is „kihívást jelent, […] mivel ez egy olyan tudományág, ahol a bizonyítékbázist most állítják össze”, és hogy az „bizonyos szempontból valóban le van maradva [a klinikai gyakorlattól]”. 

De nemcsak egyes állami testületek, hanem az orvosi és a pszichológiai szakmai világ is kétségbe vonja a szélsőséges, elhamarkodott és veszélyes beavatkozásokat.

Ennek kapcsán idézik Sarah Palmer gyermekorvost, aki szerint gyors fejlődés tapasztalható azon ritka esetekben is, amikor a valóban nemi diszfóriában szenvedő gyerekeket az azonnali hormonkezelés helyett átfogó tanácsadással és feltárással kezelik. 

Laura Edwards-Leeper klinikai pszichológus is hasonló tendenciát figyelt meg, és elmondta, hogy mivel több szolgáltató nem értékeli a mentálhigiénés összetevőt, ezért a gyermekek nagyon gyorsan eljutnak az orvosi beavatkozásig. 

A Seattle-i Gyermekkórház nemi klinikáján végzett vizsgálatban például a tizenévesek kétharmada hormonokat szedett az első látogatást követő 12 hónapon belül. 

Egy korábbi felmérés pedig megállapította, hogy 2017 és 2021 között közel 18 ezer amerikai kiskorú kezdett pubertásgátlókat vagy hormonokat szedni, és ez a szám évről évre nő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Controluce via AFP/Eliano Imperato)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.