Gerhard Schrödert nem zárják ki a szociáldemokraták

A döntőbizottság döntése szerint nem csak a volt kancellár a felelős az oroszoktól való függőségért.

Magyar Nemzet
2023. 03. 02. 12:19
Former Chancellor Schröder presents biography of Olaf Scholz
09 December 2021, Berlin: Gerhard Schröder (SPD), former German Chancellor, attends the presentation of the biography of Olaf Scholz, "Der Weg zur Macht". The "Hamburger Abendblatt" editor-in-chief Lars Haider has presented a first biography of the new Federal Chancellor. Photo: Christoph Soeder/dpa (Photo by Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Christoph Soeder / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánypárti Német Szociáldemokrata Párt (SPD) tagja maradhat Gerhard Schröder egykori kancellár, aki 1998–2005 között irányította Németországot – számoltak be róla német médiumok. Az SPD hannoveri regionális szervezetének döntőbizottsága szerint nem jelenthető ki egyértelműen, hogy Schröder megsértette a párt alapelveit és szabályzatát, és az sem, hogy tisztességtelenül viselkedett volna.

A bizottság már első fokú, augusztusi döntésében is úgy ítélte meg: Gerhard Schröder orosz cégekben betöltött tisztségei nem sértik a párt alapszabályát, ezért nincs ok párttagságának megszüntetésére vagy fegyelmi intézkedésre, ezért nem zárják ki az SPD-ből a Kremlhez fűződő viszonya miatt.

Az orosz államfő, Vlagyimir Putyin barátjaként számontartott volt kancellárt évek óta kritizálják pártjában az orosz kapcsolatai miatt. Az Ukrajna elleni háború kezdete óta a korábbinál is élesebbé váltak a bírálatok – emlékeztet az MTI. Schröder a nyomás hatására tavaly májusban megvált orosz vállalati tisztségeitől, de még akkor is azt hangoztatta: bár az orosz kormány „hibájának” tarja a háborút, nem szakít Vlagyimir Putyinnal.

Az SPD döntőbizottsága szerint lehetséges, hogy nem csupán Schröder, hanem az elmúlt huszonöt év vezető német politikusai is tévesen ítélték meg az orosz energiaellátástól való függőség veszélyeit. A bizottság ezennel elutasította a fellebbezéseket az első fokon hozott határozata ellen.

Schröder az elveszített 2005-ös választás után elvállalta az elnöki tisztséget az Oroszországot Németországgal Ukrajna és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat földgázvezeték-rendszer megépítésére alapított cég (Nord Stream AG) felügyelőbizottságában, 2017-ben pedig a többségi tulajdonos orosz állam javaslatára a Rosznyeft kőolaj- és földgázipari társaság részvényesei választották meg ugyancsak felügyelőbizottsági elnöknek.

 

Borítókép: Gerhard Schröder egy 2021-es könyvbemutatón (Fotó: DPA/AFP/Christoph Soeder)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.