időjárás 21°C Klotild 2023. június 3.
logo

Josep Borrell: Elfogadhatatlan a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetés

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.23. 16:52 2023.03.23. 17:00
Josep Borrell: Elfogadhatatlan a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetés

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy egy magas rangú orosz képviselő azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen − mondta el az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.

Josep Borrell kijelentette: az Európai Unió sajnálatát fejezi ki amiatt is, hogy az orosz képviselők ellen kiadott elfogatóparancsok kibocsátásában részt vevő Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze és bírái ellen Moszkva ellenintézkedéseket jelentett be.

Az EU újólag megerősíti, hogy teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, annak munkájában részt vevőkkel szembeni bármilyen megtorló intézkedés pedig elfogadhatatlan − mondta a főképviselő, majd hozzátette: biztosítani kell, hogy a büntetlenség elleni küzdelem érdekében a bíróság függetlenül és pártatlanul működhessen.

Kijelentette: az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje a bíróságot minden olyan külső beavatkozástól, amelynek célja az igazságszolgáltatás akadályozása és a nemzetközi büntető igazságszolgáltatási rendszer aláásása. Az EU továbbra is kiáll a bíróság működését biztosító Római Statútum egyetemessége mellett, és felkér minden olyan államot, amely még nem tette meg: vegye fontolóra a Nemzetközi Büntetőbírósághoz való csatlakozást a legsúlyosabb bűncselekmények elszámoltatására − tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az ICC háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt múlt pénteken adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. 

Az intézkedés indokaként azt írták: alapos a gyanú, hogy Vlagyimir Putyint és a gyerekjogi biztost a bíróság statútumának értelmében személyes büntetőjogi felelősség terheli ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök hétfőn kijelentette: szörnyű következményei lesznek a nemzetközi jogra nézve a Nemzetközi Büntetőbíróság döntésének. A Telegram közösségi oldalon Medvegyev azt tanácsolta a bíróknak, hogy nézzék figyelmesen az eget.

Borítókép: Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai fõképviselője megnyitja az EU külügyminisztereinek és védelmi minisztereinek találkozóját Brüsszelben 2023. március 20-án (Fotó: MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
 

Háború Ukrajnában

A háború legbelső természetét változtatják meg az öngyilkos drónok + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.